Följ Svensk Fastighetsförmedling

Rekordökning av villapriserna i Kronoberg

Pressmeddelande   •   Mar 13, 2015 11:20 CET

Priserna på bostadsrätter i Kronobergs län har under den senaste tolvmånadersperioden stigit med hela 25 procent. Under de senaste tre månaderna är prisutvecklingen mer blygsam och ökningen är endast 1 procent under den perioden. Även Kronobergs villapriser ligger i Sverigetopp, med en ökning på 7 procent bara under de senaste tre månaderna och 17 procent under det senaste året. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

Även i länets största kommun Växjö har prisuppgången på bostadsmarknaden varit markant under det gångna året då priserna på bostadsrätter stigit med 9 procent. De senaste tre månaderna har priserna stigit med 4, vilket kan jämföras med rikssiffran som under samma period var 1 procent. I genomsnitt kostar en bostadsrätt i Växjö just nu drygt 1,6 miljoner kronor eller 20 500 kronor per kvadratmeter.

Sett till det gångna året har villapriserna i kommunen ökat med hela 20 procent och bara under den senaste tremånadersperioden med hela 12 procent, vilket i båda fallen är långt över snittet i landet. Motsvarande ökning för riket landade på 2 procent. I genomsnitt kostar villorna i Växjö just nu nästan 2,8 miljoner.

– Vi ser en fortsatt hög efterfrågan på både bostadsrätter och villor i hela länet, men framförallt i ett Växjö i stark utveckling. Detta mycket tack vare att universitetet fortsätter att växa och att tillväxten i näringslivet är stor. Vad gäller villorna har priserna ökat markant under det senaste kvartalet som en följd av väldigt litet utbud. Årstidsvariationerna brukar vara stora i Kronobergsregionen och vi hoppas att det blir mer att välja på nu när våren är här. Framåt ser jag inga tecken på annat än att vi kommer att ha en fortsatt hög efterfrågan och stabil prisbild, säger Håkan Hellström, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Växjö.


Prisstatistik BOSTADSRÄTT – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 1 % + 11 %
Kronobergs län + 1 % + 25 %
Växjö kommun + 4 % + 9 %
*Statistiken för Kronobergs län baseras på försäljningen av 120 bostadsrätter under december 2014 – februari 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med september 2014 – november 2014, tolvmånaderssiffran med december 2013 – februari 2014.

Prisstatistik VILLA – utveckling över 3 och 12 månader*
Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 2 % + 11 %
Kronobergs län + 7 % + 17 %
Växjö kommun + 12 % + 20 %

*Statistiken för Kronobergs län baseras på försäljningen av 121 villor under december 2014 – februari 2015.Tremånaderssiffran är en jämförelse med september 2014 – november 2014, tolvmånaderssiffran med december 2013 – februari 2014. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet).


För ytterligare information, kontakta:
Håkan Hellström, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Växjö
Mail: hakan.hellstrom@svenskfast.se
Mobil: 0705-49 49 63

Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Om Svensk Mäklarstatistik AB
Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Siffrorna baseras på cirka 80 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Vi kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av Hemnet HNS AB som i sin tur ägs till lika delar av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige. Kedjan har 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 200 franchisetagare. Under 2014 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling mer än 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett sammanlagt värde av 54 miljarder kronor.

2014 placerade sig Svensk Fastighetsförmedling återigen i toppskiktet med en fjärde plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I undersökningen är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbets­givare.
Läs mer på svenskfast.se

Bifogade filer

PDF-dokument