Följ Svensk Fastighetsförmedling

Stor prisökning på bostadsrätter i Gävleborg

Pressmeddelande   •   Feb 13, 2015 11:15 CET

Priserna på bostadsmarknaden i Gävleborg har under den senaste tolvmånadersperioden fortsatt uppåt. Bostadsrätterna i länet har stigit med hela 22 procent och villorna med 12 procent. Detta trots en viss avmattning de senaste tre månaderna då bostadsrätterna visat på en 3-procentig nedgång samtidigt som villapriserna ökat med 1 procent. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

Även i Gävleborgs största kommun Gävle har prisutvecklingen varit positiv. Sett till de senaste 12 månaderna har priserna för både bostadsrätter och villor gått upp med hela 19 procent. Detta kan jämföras med siffrorna för riket i stort där prisökningarna varit 9 procent.

Under de senaste 3 månaderna har prisutvecklingen för bostadsrätter planat ut och priserna har legat stilla i Gävle, medan de faktiskt minskat en aning i länet som helhet. Villapriserna fortsatte uppåt även de senaste 3 månaderna, med hela 6 procent i Gävle och med 1 procent i länet som helhet.

– Det har varit en stark och positiv trend på bostadsmarknaden i Gävleborg under hela 2014 och den verkar fortsätta under 2015. Det finns flera skäl till att marknaden är så het, exempelvis de låga räntorna, som gör det billigt att bo, men även ett väldigt litet utbud av bostäder till salu. Anmärkningsvärt är också att de väldigt snabba försäljningarna blivit vanligare under det senaste året. Sedan tidigare har Gävleborg en relativt låg prisnivå i relation till andra städer, vilket gör att inflyttande från andra håll medverkar till att driva upp priserna framförallt på bostadsrätterna, säger Jonas Östblom fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Gävle.


Prisstatistik BOSTADSRÄTT – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket +/- 0 % + 9 %
Gävleborgs län - 3 % + 22 %
Gävle kommun +/- 0 % + 19 %
Sandvikens kommun + 3 % + 24 %
*Statistiken baseras på försäljningen av 250 bostadsrätter under november 2014 – januari 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med augusti 2014 – oktober 2014, tolvmånaderssiffran med november 2013 – januari 2014. Prisutvecklingen för bostadsrätter baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet).

Prisstatistik VILLA – utveckling över 3 och 12 månader*
Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 1 % + 9 %
Gävleborgs län + 1 % + 12 %
Gävle kommun + 6 % + 19 %
Sandvikens kommun + 2 % + 7 %

*Statistiken baseras på försäljningen av 209 villor under november 2014 – januari 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med augusti 2014 – oktober 2014, tolvmånaderssiffran med november 2013 – januari 2014. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet).


För ytterligare information, kontakta:
Jonas Östblom, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Gävle
Mail: jonas.gavle@svenskfast.se
Mobil: 070-601 94 34

Linus Lindqvist, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Gävle
Mail: linus.gavle@svenskfast.se
Mobil: 070-214 36 95

Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Om Svensk Mäklarstatistik AB
Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Siffrorna baseras på cirka 80 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Vi kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av Hemnet HNS AB som i sin tur ägs till lika delar av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige. Kedjan har 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 200 franchisetagare. Under 2014 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling mer än 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett sammanlagt värde av 54 miljarder kronor.

2014 placerade sig Svensk Fastighetsförmedling återigen i toppskiktet med en fjärde plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I undersökningen är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbets­givare.
Läs mer på svenskfast.se

Bifogade filer

PDF-dokument