Gå direkt till innehåll
Svensk Fastighetsförmedling genomför unik ägarreform – alla anställda kan bli ägare

Pressmeddelande -

Svensk Fastighetsförmedling genomför unik ägarreform – alla anställda kan bli ägare

Svensk Fastighetsförmedling blir den första mäklarkedjan att bjuda in samtliga medarbetare, över 1200 personer, att bli delägare i företaget. Detta sker genom en riktad nyemission i Översta Förmedlingsbolaget som bl a äger Svensk Fastighetsförmedling. Emissionen riktar sig till alla som har en koppling till koncernen.

Fler ska få vara med och dela på framgångarna samtidigt som delaktigheten och engagemanget förväntas öka. Det är bakgrunden till att Svensk Fastighetsförmedling, genom moderbolaget Översta Förmedlingsbolaget genomför en riktad nyemission till koncernens anställda genom marknadsplatsen Pepins.

– Det känns faktiskt inte bara historiskt, jag får faktiskt gåshus när jag tänker på att få samäga det här företaget med alla medarbetare, jag hoppas att alla i hela koncernen blir ägare, säger Liza Nyberg, vd för Svensk Fastighetsförmedling och Översta Förmedlingsbolaget.

Det formella beslutet fattades av styrelsen den 1 oktober 2020 men enligt Håkan Hellström, Styrelseordförande för Svensk Fastighetsförmedling AB och dess moderbolag Översta Förmedlingsbolaget AB, har visionen att ge alla medarbetare möjlighet att bli delägare funnits ända sedan 2015 då han tillsammans med flertalet franchisetagare köpte tillbaka Svensk Fastighetsförmedling från den tidigare ägaren, finansbolaget DNB.

– När vi förvärvade Svensk Fastighetsförmedling från DNB var visionen att på alla plan vara den ledande oberoende mäklarkedjan. Vi ville skapa ett unikt företag där alla medarbetare skulle vara fullt delaktiga och fullt ut styras av en gemensam vision. Sen dess har utvecklingen rört sig i rätt riktning och idag har vi ett välmående bolag som är väl positionerat för nästa steg. Nu är tiden mogen där vi ger alla i koncernen den unika möjligheten att bli delägare - Den resan vill vi självklart ha med så många som möjligt på, säger Håkan Hellström.

I memorandumet för nyemissionen framgår att visionen sträcker sig bortom mäklarbranschen. År 2023 ska man vara en aktör som “skapar ett hållbart boendeliv genom att sammanföra drömmar och förhoppningar för de många människorna”. Enligt Liza Nyberg handlar det om att se hur företaget kan hjälpa sina kunder till det som är livet runt boendet.

– Vi ser inte att vi i framtiden begränsar oss till att förmedla bostäder utan har hela det hållbara boendelivet i fokus i vår tillväxtresa. Vi sitter på så mycket kunskap och erfarenhet kopplat till boendet att det känns självklart för oss att erbjuda fler tjänster till hela boendelivet och inte bara förmedlingen av hem, säger Liza Nyberg.

Den riktade nyemissionen görs alltså av Översta Förmedlingsbolaget, vilket är koncernbolaget som utöver Svensk Fastighetsförmedling äger SF Real Estate, låneförmedlaren Direkto och Översta Förmedlingsbolaget Invest, vilka är delägare i Hemnet.

– Vi har funnits i över 80 år och har alltid drivit utvecklingen av mäklarbranschen, från att vara först med kvinnliga mäklare och söndagsvisning till att vara medgrundare till Hemnet och till digitala visningar. Hela bolaget genomsyras verkligen av en passion för att innovera och göra mer, därför känns det så självklart, och roligt, att nu kunna säga till alla på hela företaget, välkomna in att vara med och bidra tillsammans som ägare, säger Liza Nyberg.

Om Översta Förmedlingsbolaget:

Översta Förmedlingsbolaget är den koncern som bildats med Svensk Fastighetsförmedling som kärna. Verksamheten står idag på fyra affärsben; Svensk Fastighetsförmedling, SF Real Estate, Direkto och Översta Förmedlingsbolaget Invest – Hemnet. Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största fristående fastighetsmäklarkedja och ryggraden i koncernen med ca 95% av Översta Förmedlingsbolagets omsättning 2020. 

Ämnen

Kategorier


Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Det innebär att vi kanta tillvara på våra kunders intressen helt utan påverkan från banker eller försäkringsbolag. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 bobutiker och 1 200 medarbetare runtom i hela landet. Bobutikerna drivs av kedjans 200 delägare och flera år i rad har företaget utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Under 2019 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 28 500 bostäder till ett värde av 63,4 miljarder kronor. I över 80 år har vi fått folk att känna sig hemma, vilket faktiskt gör oss till landets äldsta mäklarkedja. Det hade vi inte varit utan nöjda kunder. 2019 prisades vi för Bäst på Service i ServiceScore. Svensk Fastighetsförmedling – mäklaren med koll på läget sedan 1937.

Presskontakt

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
Liza Nyberg

Liza Nyberg

Presskontakt VD 0763-010 904
Håkan Hellström

Håkan Hellström

Presskontakt Styrelseordförande 0705-49 49 63
Kasper Isgren

Kasper Isgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Villor och BR, Malmö 0768-840 122
Jörgen Lundgren

Jörgen Lundgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Umeå 070-374 82 28
Eddy Löjdkvist

Eddy Löjdkvist

Presskontakt Franchisetagare, Fastighetsmäklare 08-545 785 70
Anders Lundgren

Anders Lundgren

Presskontakt Franchisetagare och fastighetsmäklare Mölndal Villor och bostadsrätter i Göteborg/Mölndal 0709-629165

Om Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. 2021 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling nästan 32 000 bostäder till ett värde av cirka 87 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige