Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Svensk Fastighetsförmedling lanserar Varudeklarerat även för bostadsrätter – tryggare köp och sälj genom besiktning och försäkring

Svensk Fastighetsförmedling har i samarbete med Anticimex erbjudit tjänsten Varudeklarerat för villor i över 20 år och för fler än 200 000 kunder. Det är en försäkring som gör försäljning tryggare för både säljare och köpare. Nu lanseras tjänsten för även bostadsrättsmarknaden som dessutom innehåller den för bostadsrättsmarknaden väldigt viktiga areamätningen.

Under 2021 såldes fler bostäder än någonsin tidigare, över 200 000, och många av dem var bostadsrätter. Bostadsrätter byter dessutom oftare ägare än villor och många kan uppleva en oro kring ansvaret för en såld bostad. I samband med det finns en ökad efterfrågan på besiktningar av bostadsrätter för att kunna försäkra sig om att det som säljs och köps inte har några fel och att all information kring bostaden stämmer.

  • Varudeklarerat för villor har blivit otroligt uppskattat av både köpare och säljare och vårt samarbete med Anticimex har varit väldigt framgångsrikt. Det känns därför naturligt att kunna erbjuda våra kunder samma tjänst inom bostadsrättsmarknaden där dagens snittpriser per kvadratmeter spelar stor roll, säger Erik Wikander, vVD på Svensk Fastighetsförmedling.
  • Flera av de lägenheter vi mäter har en area som avviker mot den angivna, säger Johanna Lindström, hus- och besiktningsexpert på Anticimex. Det kan bero på att regler och standard för hur en mätning ska göras har ändrats över tid. På många orter i landet är det antalet kvadratmeter som påverkar priset på bostadsrätten mest och därför är det bra att kontrollera boarean. Som säljare har du dessutom ansvar för att rätt boarea uppges.

Varudeklarerat är en unik tjänst och marknadens mest omfattande besiktning och försäkring. Den är en del av ett långvarigt samarbete mellan SF och Anticimex. Idag är nästan 70 % av de villor som förmedlas av Svensk Fastighetsförmedling Varudeklarerade. För säljaren innebär tjänsten att denne kan känna sig tryggare med försäljningen, minimera risken att det uppstår problem efter försäljningen och kan släppa ansvaret och fokusera på sitt nya boende. För köparen ger det ett bra beslutsunderlag och en överblick över vad man köper och en försäkring för eventuella fel. Med Varudeklarerat är både säljaren och köparen skyddade. Om fel eller skada konstateras som omfattas av försäkringen betalar försäkringsbolaget, inte säljaren, ersättning till köparen.

En utveckling i tjänsten jämfört med Varudeklarerat villa är att Varudeklarerat bostadsrätt även inkluderar areamätning. Ytan är ofta en viktig del av prissättningen av bostadsrätter och när t.ex. medelpriset per kvm i Stockholm innerstad i januari var 114 000 kr så accentueras betydelsen av en korrekt mätning.

Fakta Varudeklarerat bostadsrätt:

I besiktningen av bostadsrätten ingår följande moment: Okulär kontroll av brister och fel i lägenheten, fuktmätning, okulär besiktning av rörledningar och radiatorsystem, kontroll av kopplingar till disk- och tvättmaskiner samt kontroll av el genom stickprovskontroller av uttag i kök och badrum och synliga brister i elcentral eller elinstallationer. Dessutom ingår uppmätning av boarea.

Kostnad: 8900kr

Försäkringstid: 2 år

Krav: Befintligt skick (kontraktet), besiktning (ingår i paketet)

Ersättningsbelopp:

  • Maximalt 2 000 000 kr
  • 50 000 kr ersättning för merkostnader (dubbelt boende etc).
  • Självrisk 5 000 kr
  • Ersätter fel som säljaren ansvarar för enligt köplagen (motsvarande Dolda Fel)
  • Ersätter andra fel som köparen ansvarar för (osynliga fel) som lett till följdskada
  • Ersätter skador som teknikern varnat för men inte upptäckt
  • Ersätter besiktningsmannamissar
  • Ersätter felaktigt uppmätt boarea
  • Ersätter kostnader för åldersavdrag vid skador på hushållsmaskiner och självrisker vid hem/bostadsrättsförsäkringsskador

Ämnen

Kategorier


Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. 2021 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling nästan 32 000 bostäder till ett värde av cirka 87 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Kontakter

Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22

Vi skapar hållbara boendeliv

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. Under 2023 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 20 000 bostäder till ett värde av 51 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige