Gå direkt till innehåll
Svenska barnfamiljer längtar till Spanien - ökad efterfrågan på den spanska bostadsmarknaden

Pressmeddelande -

Svenska barnfamiljer längtar till Spanien - ökad efterfrågan på den spanska bostadsmarknaden

Under det första och andra kvartalet 2024 finns en tydlig trend i Spanien bland köparna av bostäder där majoriteten är barnfamiljer och medelålderspersoner i åldrarna 35–55 år. Andelen svenska köpare varierar mellan Costa del Sol, Costa Blanca och Mallorca, men utgör i genomsnitt 30%. Nu väntar en rekordstor turistsäsong i landet samtidigt som inflationen och räntor förväntas gå ned både i Spanien och i Sverige.

När Svensk Fastighetsförmedling i Spanien summerar det första halvåret 2024 så finns ett ökat intresse igen från svenska köpare. Den ökade optimismen och aktiviteten på bostadsmarknaden i Sverige har smittat av sig till Spanien där svenskar utgör ca 30% av bostadsköparna hos Svensk Fastighetsförmedling Spanien. Övriga köpare kommer från Storbritannien, Polen, Östeuropa, Spanien, Tyskland, Nederländerna, Skandinavien men även Egypten, USA och Dubai.

Försäljningen domineras av svenskar och spanjorer. Säljarna är ofta äldre kunder, många är pensionärer. Spanjorer säljer ofta för att frigöra kapital, medan svenskar säljer av liknande skäl, eller för att nästa generation inte är intresserad av att ta över. Andra behöver byta bort bostäder med trappor till markplansboenden eller större bostäder till mindre. Många svenskar har också minskat sitt resande efter pandemin, vilket påverkar deras beslut att sälja.

- I Spanien råder brist på bostäder på marknaden. Det är svårt att få in nya objekt, och när vi väl gör det, är efterfrågan hög. Detta leder ofta till samarbete mellan mäklarfirmor för att hantera försäljningarna. Vi ser också att bra objekt försvinner snabbt från marknaden, säger Sara Scardia, region och etableringschef Svensk Fastighetsförmedling Spanien.

  Prisläget har varit stabilt under 2024, med en viss prisuppgång i början av året. Detta beror på att efterfrågan överstiger utbudet, vilket gör att säljare kan få sitt utgångspris utan att behöva acceptera lägre bud, vilket är vanligt i Spanien. Trenden med stabila prisökningar fortsatte under andra kvartalet i storstäder och turistområden, medan priserna sjönk i mindre orter inåt landet där arbetslösheten ökat och inflationen samt räntehöjningar från förra året påverkat negativt.

  - Andra kvartalet visar en tydlig tendens med köpare i nedre medelåldern, ofta över 35 år, och många har möjlighet att arbeta på distans. Intresset från tyska, brittiska och spanska köpare är starkt, men framför allt ser vi ett ökat intresse från svenskar. Köparna letar främst efter bostäder med 2–3 sovrum och en budget på 150 000–300 000 euro, beroende på område, säger Sara Scardia, region- och etableringschef Svensk Fastighetsförmedling Spanien.

   Spanien står inför en rekordstor turistsäsong, med hittills närmare 24 miljoner internationella turister fram till april, vilket är en ökning med 14,5% jämfört med föregående år. Inflationen var lägre än väntat under april/maj och förväntas fortsätta sjunka enligt Trading Economics global macro model.

   - Räntorna för bolån är också på nedgång, vilket ger skapar möjligheter för köpare. Vi ser ett ökat intresse hos kunder för stadspuls och kultur, något som den yngre generationen söker i kombination med sol och bad, och planerar att expandera med nya upptagningsområden under året, säger Sara Scardia, region- och etableringschef Svensk Fastighetsförmedling Spanien.

    Ämnen

    Kategorier


    Om Svensk Fastighetsförmedling
    Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Det innebär att vi kanta tillvara på våra kunders intressen helt utan påverkan från banker eller försäkringsbolag. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 bobutiker och 1 200 medarbetare runtom i hela landet. Bobutikerna drivs av kedjans 200 delägare och flera år i rad har företaget utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Under 2023 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 20 000 bostäder till ett värde av 51 miljarder kronor. I över 80 år har vi fått folk att känna sig hemma, vilket faktiskt gör oss till landets äldsta mäklarkedja.

    Kontakter

    Kaisa Lundberg

    Kaisa Lundberg

    Presskontakt PR & Communications Specialist 070-7898821
    Erik Wikander

    Erik Wikander

    Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
    Henrik Freudenthal

    Henrik Freudenthal

    Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22

    Vi skapar hållbara boendeliv

    Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. Under 2023 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 20 000 bostäder till ett värde av 51 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

    Svensk Fastighetsförmedling

    Vasagatan 28
    11120 Stockholm
    Sverige