Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Trendrapporten 2013 visar: Boende i Örebro län älskar sin TV men vurmar inte för läsplattan

För boende i Örebro län är TV:n fortfarande den absoluta älsklingsprylen i hemmet. Däremot är läsplattan inte lika populär – ännu. Ett självstädande hem med ett kylskåp som beställer hem mat när den är slut slår dock det mesta. Detta och mycket mer avslöjas i Trendrapporten 2013 från Svensk Fastighetsförmedling.

För andra året i rad presenterar Svensk Fastighetsförmedling Trendrapporten, en rapport där svenskarna ger sin syn på framtidens boende. 2 457 personer har svarat på frågor inom fyra teman: boende, inredning, ekonomi och teknik. Resultatet har sedan analyserats av experter inom dessa områden. Trendrapporten är nedbrytbar på tio län, däribland Örebro.

Trendrapporten visar att smart teknik som underlättar hushållsarbetet är något som tilltalar de boende i Örebro län. 

  • Hela 67 procent skulle vilja ha ett hem som dammsuger sig självt
  • 26 procent vill ha ett kylskåp som beställer hem mat när den är slut. Lika många vill ha en garderob som stryker kläderna automatiskt
  • Närmare var femte önskar sig belysning som ändrar färg och styrka efter deras sinnesstämning.
  • Lika stor andel föredrar ett hem där de kan öppna upp taket
När länsborna får svara på frågan om vilken teknikpryl de värdesätter allra högst i hemmet svarar hela 77 procent TV:n. Nykomlingen läsplattan är däremot inte lika populär. Endast elva procent värdesätter den högst. Den siffran är näst lägst i hela landet. 

Trendrapporten visar också att många boende i Örebro län är villiga att flytta för att få mer boende för pengarna. Att bosätta sig på en mindre ort och pendla till arbetet i en större stad för att öka sin boendekvalitet är mer än var fjärde örebroare beredd att göra. I Örebro län finns den största andelen som kan tänka sig att pendla över elva mil per dag. Det anger 13 procent. Därefter kommer boende i Stockholm och Gävleborgs län med tolv procent. 

– Vi är inte sena att haka på trenden med att pendla för att få mer boende för pengarna. Att vi dessutom är de som i störst utsträckning kan tänka sig att pendla mer än elva mil mellan arbete och hemmet är ett bevis på det. När det däremot kommer till ny teknik verkar vi vara mer traditionella än så länge. Men att hela 77 procent tycker att TV:n är hemmets viktigaste teknikpryl och bara elva procent värdesätter läsplattan högst är ändå lite förvånande, säger Jonas Wahlström, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Örebro.

Andra exempel på intressanta fakta i Trendrapporten 2013:

  • Sex procent av de boende i Örebro län kan tänka sig att betala mer är 10 000 kronor i månaden för sitt boende. I riket är siffran tio procent
  • Fyra av tio uppger att den ekonomiska oron inte har påverkat deras boendeekonomi
  • 32 procent sparar pengarna som blir över sedan bolåneräntan har sjunkit. 17 procent amorterar för pengarna
  • Vardagsrummet är favoritrum. Det är även den plats i hemmet där det kommer att göras mest investeringar den närmaste tiden, det uppger 24 procent
  • 71 procent av de boende i Örebro län uppger att de kan tänka sig att investera i miljömedvetna materialval och långsiktiga möbelval
  • Varannan är öppen för att byta ut alla glödlampor i hemmet till LED-lampor
  • 26 procent kan tänka sig att byta ut sina vitvaror till energiklass A

För ytterligare information och ett komplett exemplar av Trendrapporten, kontakta:Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling
Telefon: 0702 98 38 01 
E-post: bessie.wedholm@svenskfast.se
Jonas Wahlström, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Örebro

Telefon: 070-289 88 89
E-post: Jonas.orebro@svenskfast.se 

Klicka här för att läsa mer om Trendrapporten samt ladda ner den i pdf. 


Om Trendrapporten
Trendrapporten 2013 baseras på resultatet från en statistiskt säkerställd undersökning som har genomförts av undersökningsföretaget NORM (Norm Research & Consulting AB) på uppdrag av Svensk Fastighetsförmedling. Undersökningen genomfördes online, via en så kallad accesspanel, i februari 2013. Urvalsramen för respondenterna är boende i Sverige mellan 18 och 65 år.I undersökningen efterfrågades bakgrundsvariablerna ålder, kön, län och boendeform. Siffrorna på riksnivå baseras på 1007 intervjuer fördelat över hela Sverige. 

För att säkerställa att basen av respondenter i de respektive länen är riksrepresentativ har vi valt att öka antalet intervjuer i de län som vi ville lyfta fram lite extra i rapporten. I länen Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland, Västerbotten, Jönköping, Halland, Örebro, Gävle och Dalarna har därför 2457 intervjuer genomförts. Anledningen till att dessa län valts ut beror på att de är Sveriges största län. Undantaget är att Uppsala strukits och ersatts med Västerbotten för att ge en bättre spridning över landet. Undersökningen är riksrepresentativ och representerar ett genomsnitt av befolkningen för de aktuella målgrupperna.

Kategorier


Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i bank- och finanskoncernen DNB. Kedjan har idag 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 160 franchisetagare. Under 2012 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling drygt 28 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 44 miljarder kronor.

År 2012 mottog Svensk Fastighetsförmedling utmärkelsen Sveriges bästa arbetsgivare i employer branding-företaget Universums årliga undersökning. I Sveriges bästa arbetsgivare är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare. Läs mer på svenskfast.se.

Presskontakt

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
Liza Nyberg

Liza Nyberg

Presskontakt VD 0763-010 904
Håkan Hellström

Håkan Hellström

Presskontakt Styrelseordförande 0705-49 49 63
Kasper Isgren

Kasper Isgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Villor och BR, Malmö 0768-840 122
Jörgen Lundgren

Jörgen Lundgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Umeå 070-374 82 28
Eddy Löjdkvist

Eddy Löjdkvist

Presskontakt Franchisetagare, Fastighetsmäklare 08-545 785 70
Anders Lundgren

Anders Lundgren

Presskontakt Franchisetagare och fastighetsmäklare Mölndal Villor och bostadsrätter i Göteborg/Mölndal 0709-629165

Om Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. 2021 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling nästan 32 000 bostäder till ett värde av cirka 87 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige