Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Trendrapporten 2013 visar: Boende i Östergötlands län drömmer om ett hem som dammsuger sig självt

Ett kylskåp som beställer hem mat när den är slut och ett hem som städar sig självt. Det drömmer de boende i Östergötlands län om att ha i sina framtida hem. Den gamla hederliga TV:n är fortfarande älsklingsprylen i hemmet, följt av den bärbara datorn. Nykomlingen läsplattan har dock inte riktigt slagit igenom i Östergötlands län – ännu. Detta och mycket mer visar Trendrapporten 2013 från Svensk Fastighetsförmedling.


För andra året i rad presenterar Svensk Fastighetsförmedling Trendrapporten, en rapport där svenskarna ger sin syn på framtidens boende. 2 457 personer har svarat på frågor inom fyra teman: boende, inredning, ekonomi och teknik. Resultatet har sedan analyserats av experter inom dessa områden. Undersökningen är nedbrytbar på tio län, däribland Östergötland.

Trendrapporten visar att smart teknik som underlättar hushållsarbetet är något som tilltalar de boende i Östergötlands län. 

  • Hela 66 procent skulle vilja ha ett hem som dammsuger sig självt• 26 procent vill ha ett kylskåp som beställer hem mat när den är slut. Lika många vill ha en garderob som stryker kläderna automatiskt• Närmare var femte önskar sig ett hem där de kan öppna upp taket och 15 procent vill ha en säng som bäddar sig automatiskt 
  • När boende i Östergötlands län får svara på frågan om vilken teknikpryl de värdesätter allra högst svarar 70 procent TV:n. Varken nykomlingen läsplattan eller DVD-spelaren är populära. 14 respektive sex procent av länets befolkning uppger att dessa elektronikprylar är viktigast för dem.
  • På frågan vad de helst skulle förändra när det kommer till TV-tittandet i framtiden svarar elva procent av att de skulle vilja kunna känna doft och smak genom TV:n. 
  • Trendrapporten visar också att många av de boende i Östergötlands län kan tänka sig att flytta för att få mer boende för pengarna. Att bosätta sig på en mindre ort och pendla till arbetet i en större stad är mer än var fjärde beredd att göra. Av dessa kan 92 procent tänka sig att pendla upp till tio mil per dag. 
– Det är lite intressant att nio av tio av kan tänka sig att pendla upp till 10 mil för att få mer boende för pengarna. I och med att de vill ha ett hem som städar sig självt och en kyl som fyller på med varor automatiskt verkar däremot vi i Östergötlands län vara mer bekväma när det kommer till hushållssysslor. Själv drömmer jag om en säng som bäddar sig själv, säger Magnus Dahlgren, franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Norrköping.


Andra exempel på intressanta fakta i Trendrapporten 2013:
Åtta procent
av de boende i Östergötlands län kan tänka sig att betala mer är 10 000 kronor i månaden för sitt boende. I riket är siffran tio procent.

  • Fem av tio i länet uppger att den ekonomiska oron inte har påverkat deras boendeekonomi
  • 20 procent amorterar för de pengar som blir över sedan bolåneräntan har sjunkit
  • 36 procent av beskriver sitt hem som en plats där de kan få lugn och ro
  • Mer än var tionde boende i länet tror att 1930-talet kommer att inspirera till nästa stora inredningstrend
  • 54 procent skulle kunna tänka sig att byta ut hemmets alla glödlampor mot LED-lampor för att göra det mer klimatsmart


För ytterligare information och ett komplett exemplar av Trendrapporten, kontakta:
Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling
Telefon: 0702 98 38 01 
E-post: bessie.wedholm@svenskfast.se

Magnus Dahlgren, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Norrköping
Telefon: 0709 28 58 8
1E-post: magnus.norrkoping@svenskfast.se

Klicka här för att läsa mer om Trendrapporten samt ladda ner den i pdf. 

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram @svenskfast

Om Trendrapporten
Trendrapporten 2013 baseras på resultatet från en statistiskt säkerställd undersökning som har genomförts av undersökningsföretaget NORM (Norm Research & Consulting AB) på uppdrag av Svensk Fastighetsförmedling. Undersökningen genomfördes online, via en så kallad accesspanel, i februari 2013. Urvalsramen för respondenterna är boende i Sverige mellan 18 och 65 år.

I undersökningen efterfrågades bakgrundsvariablerna ålder, kön, län och boendeform. Siffrorna på riksnivå baseras på 1007 intervjuer fördelat över hela Sverige. För att säkerställa att basen av respondenter i de respektive länen är riksrepresentativ har vi valt att öka antalet intervjuer i de län som vi ville lyfta fram lite extra i rapporten. I länen Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland, Västerbotten, Jönköping, Halland, Örebro, Gävle och Dalarna har därför 2457 intervjuer genomförts. Anledningen till att dessa län valts ut beror på att de är Sveriges största län. Undantaget är att Uppsala strukits och ersatts med Västerbotten för att ge en bättre spridning över landet. Undersökningen är riksrepresentativ och representerar ett genomsnitt av befolkningen för de aktuella målgrupperna.

Ämnen

Kategorier


Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i bank- och finanskoncernen DNB. Kedjan har idag 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 160 franchisetagare. Under 2012 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling drygt 28 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 44 miljarder kronor.

År 2012 mottog Svensk Fastighetsförmedling utmärkelsen Sveriges bästa arbetsgivare i employer branding-företaget Universums årliga undersökning. I Sveriges bästa arbetsgivare är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare. Läs mer på svenskfast.se.

Kontakter

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Kaisa Lundberg

Kaisa Lundberg

Presskontakt PR & Communications Specialist 070-7898821
Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
Liza Nyberg

Liza Nyberg

Presskontakt VD 0763-010 904
Jörgen Lundgren

Jörgen Lundgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Umeå 070-374 82 28
Eddy Löjdkvist

Eddy Löjdkvist

Presskontakt Franchisetagare, Fastighetsmäklare 08-545 785 70
Anders Lundgren

Anders Lundgren

Presskontakt Franchisetagare och fastighetsmäklare Mölndal Villor och bostadsrätter i Göteborg/Mölndal 0709-629165
Jennie Skogsborn Missuna

Jennie Skogsborn Missuna

Presskontakt CXO 073-152 46 50

Vi skapar hållbara boendeliv

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. Under 2023 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 20 000 bostäder till ett värde av 51 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling

Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige