Följ Svensk Fastighetsförmedling

Trendrapporten 2013 visar: Boende i Östergötlands län drömmer om ett hem som dammsuger sig självt

Pressmeddelande   •   Maj 03, 2013 09:16 CEST

Ett kylskåp som beställer hem mat när den är slut och ett hem som städar sig självt. Det drömmer de boende i Östergötlands län om att ha i sina framtida hem. Den gamla hederliga TV:n är fortfarande älsklingsprylen i hemmet, följt av den bärbara datorn. Nykomlingen läsplattan har dock inte riktigt slagit igenom i Östergötlands län – ännu. Detta och mycket mer visar Trendrapporten 2013 från Svensk Fastighetsförmedling.


För andra året i rad presenterar Svensk Fastighetsförmedling Trendrapporten, en rapport där svenskarna ger sin syn på framtidens boende. 2 457 personer har svarat på frågor inom fyra teman: boende, inredning, ekonomi och teknik. Resultatet har sedan analyserats av experter inom dessa områden. Undersökningen är nedbrytbar på tio län, däribland Östergötland.

Trendrapporten visar att smart teknik som underlättar hushållsarbetet är något som tilltalar de boende i Östergötlands län. 

  • Hela 66 procent skulle vilja ha ett hem som dammsuger sig självt• 26 procent vill ha ett kylskåp som beställer hem mat när den är slut. Lika många vill ha en garderob som stryker kläderna automatiskt• Närmare var femte önskar sig ett hem där de kan öppna upp taket och 15 procent vill ha en säng som bäddar sig automatiskt 
  • När boende i Östergötlands län får svara på frågan om vilken teknikpryl de värdesätter allra högst svarar 70 procent TV:n. Varken nykomlingen läsplattan eller DVD-spelaren är populära. 14 respektive sex procent av länets befolkning uppger att dessa elektronikprylar är viktigast för dem.
  • På frågan vad de helst skulle förändra när det kommer till TV-tittandet i framtiden svarar elva procent av att de skulle vilja kunna känna doft och smak genom TV:n. 
  • Trendrapporten visar också att många av de boende i Östergötlands län kan tänka sig att flytta för att få mer boende för pengarna. Att bosätta sig på en mindre ort och pendla till arbetet i en större stad är mer än var fjärde beredd att göra. Av dessa kan 92 procent tänka sig att pendla upp till tio mil per dag. 
– Det är lite intressant att nio av tio av kan tänka sig att pendla upp till 10 mil för att få mer boende för pengarna. I och med att de vill ha ett hem som städar sig självt och en kyl som fyller på med varor automatiskt verkar däremot vi i Östergötlands län vara mer bekväma när det kommer till hushållssysslor. Själv drömmer jag om en säng som bäddar sig själv, säger Magnus Dahlgren, franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Norrköping.


Andra exempel på intressanta fakta i Trendrapporten 2013:
Åtta procent
av de boende i Östergötlands län kan tänka sig att betala mer är 10 000 kronor i månaden för sitt boende. I riket är siffran tio procent.

  • Fem av tio i länet uppger att den ekonomiska oron inte har påverkat deras boendeekonomi
  • 20 procent amorterar för de pengar som blir över sedan bolåneräntan har sjunkit
  • 36 procent av beskriver sitt hem som en plats där de kan få lugn och ro
  • Mer än var tionde boende i länet tror att 1930-talet kommer att inspirera till nästa stora inredningstrend
  • 54 procent skulle kunna tänka sig att byta ut hemmets alla glödlampor mot LED-lampor för att göra det mer klimatsmart


För ytterligare information och ett komplett exemplar av Trendrapporten, kontakta:
Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling
Telefon: 0702 98 38 01 
E-post: bessie.wedholm@svenskfast.se

Magnus Dahlgren, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Norrköping
Telefon: 0709 28 58 8
1E-post: magnus.norrkoping@svenskfast.se

Klicka här för att läsa mer om Trendrapporten samt ladda ner den i pdf. 

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram @svenskfast

Om Trendrapporten
Trendrapporten 2013 baseras på resultatet från en statistiskt säkerställd undersökning som har genomförts av undersökningsföretaget NORM (Norm Research & Consulting AB) på uppdrag av Svensk Fastighetsförmedling. Undersökningen genomfördes online, via en så kallad accesspanel, i februari 2013. Urvalsramen för respondenterna är boende i Sverige mellan 18 och 65 år.

I undersökningen efterfrågades bakgrundsvariablerna ålder, kön, län och boendeform. Siffrorna på riksnivå baseras på 1007 intervjuer fördelat över hela Sverige. För att säkerställa att basen av respondenter i de respektive länen är riksrepresentativ har vi valt att öka antalet intervjuer i de län som vi ville lyfta fram lite extra i rapporten. I länen Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland, Västerbotten, Jönköping, Halland, Örebro, Gävle och Dalarna har därför 2457 intervjuer genomförts. Anledningen till att dessa län valts ut beror på att de är Sveriges största län. Undantaget är att Uppsala strukits och ersatts med Västerbotten för att ge en bättre spridning över landet. Undersökningen är riksrepresentativ och representerar ett genomsnitt av befolkningen för de aktuella målgrupperna.

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i bank- och finanskoncernen DNB. Kedjan har idag 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 160 franchisetagare. Under 2012 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling drygt 28 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 44 miljarder kronor.

År 2012 mottog Svensk Fastighetsförmedling utmärkelsen Sveriges bästa arbetsgivare i employer branding-företaget Universums årliga undersökning. I Sveriges bästa arbetsgivare är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare. Läs mer på svenskfast.se.

Bifogade filer

PDF-dokument