Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Trendrapporten 2013 visar: I Dalarna älskar man sin TV – läsplattan är mindre populär

I Dalarna är TV:n fortfarande den absoluta älsklingsprylen. Däremot är läsplattan inte lika populär – ännu. Ett självstädande hem med ett kylskåp som beställer hem mat när den är slut slår dock det mesta. Detta och mycket mer avslöjas i Trendrapporten 2013 från Svensk Fastighetsförmedling.

För andra året i rad presenterar Svensk Fastighetsförmedling Trendrapporten, en rapport där svenskarna ger sin syn på framtidens boende. 2 457 personer har svarat på frågor inom fyra teman: boende, inredning, ekonomi och teknik. Resultatet har sedan analyserats av experter inom dessa områden. Undersökningen är nedbrytbar på tio län, däribland Dalarna.

Trendrapporten visar att smart teknik som underlättar hushållsarbetet är något som tilltalar de boende i Dalarna. 

  • Hela 76 procent skulle vilja ha ett hem som dammsuger sig självt
  • 22 procent vill ha ett kylskåp som beställer hem mat när den är slut. 21 procent vill dessutom ha en säng som bäddar sig automatiskt
  • Närmare var fjärde, 24 procent, vill dessutom ha en garderob som stryker kläderna automatiskt

När boendes i Dalarna får svara på frågan om vilken teknikpryl som de värdesätter allra högst i hemmet svarar hela 78 procent TV:n. Nykomlingen läsplattan är däremot inte lika populär. Endast tio procent värdesätter den högst. Den siffran är lägst i hela landet. 
Trendrapporten visar också att många som bor i Dalarna är villiga att flytta för att få mer boende för pengarna. Att bosätta sig på en mindre ort och pendla till arbetet i en större stad för att öka sin boendekvalitet är nästan var sjätte beredd att göra. Men om de som bor i Dalarna ska pendla så är det enbart kortare sträckor som gäller. Noll procent är nämligen beredd att pendla elva mil eller mer för att får mer boende för pengarna.

– Vi precis som många andra gilla vår TV, som idag är så mycket mer än bara en TV. Det är därför heller inte så konstigt att vardagsrummet är vårt absoluta favoritrum som vi också planerar att renovera mest. I Trendrapporten ser man även att det är där vi kommer att lägga mest pengar på renovering den närmaste¬ tiden, säger Kjell Björklund, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Borlänge.

Andra exempel på intressanta fakta i Trendrapporten 2013:

  • Tio procent av de som bor i Dalarna kan tänka sig att betala mer är 10 000 kronor i månaden för sitt boendeFem av tio uppger att den ekonomiska oron inte har påverkat deras boendeekonomi
  • 33 procent sparar pengarna som blir över sedan bolåneräntan har sjunkit. 21 procent amorterar för pengarna
  • Vardagsrummet är favoritrummet i Dalarna. Det är även den plats i hemmet där det kommer att göras mest investeringar den närmaste tiden, det uppger 23 procent
  • 71 procent av de boende i Dalarna uppger att de kan tänka sig att investera i miljömedvetna materialval och långsiktiga möbelval
  • Hälften är beredda att för naturen byta ut alla glödlampor i hemmet till LED-lampor27 procent kan tänka sig att byta ut sina vitvaror till energiklass A

För ytterligare information och ett komplett exemplar av Trendrapporten, kontakta:
Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling
Telefon: 0702 98 38 01
 E-post: bessie.wedholm@svenskfast.se

Kjell Björklund, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Borlänge
Telefon: 0703 32 98 48
E-post: kjell.borlange@svenskfast.se

Klicka här för att läsa mer om Trendrapporten samt ladda ner den i pdf. 

Följ oss gärna på: www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram
@svenskfast

Om Trendrapporten
Trendrapporten 2013 baseras på resultatet från en statistiskt säkerställd undersökning som har genomförts av undersökningsföretaget NORM (Norm Research & Consulting AB) på uppdrag av Svensk Fastighetsförmedling. Undersökningen genomfördes online, via en så kallad accesspanel, i februari 2013. Urvalsramen för respondenterna är boende i Sverige mellan 18 och 65 år.

I undersökningen efterfrågades bakgrundsvariablerna ålder, kön, län och boendeform. Siffrorna på riksnivå baseras på 1007 intervjuer fördelat över hela Sverige. För att säkerställa att basen av respondenter i de respektive länen är riksrepresentativ har vi valt att öka antalet intervjuer i de län som vi ville lyfta fram lite extra i rapporten. I länen Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland, Västerbotten, Jönköping, Halland, Örebro, Gävle och Dalarna har därför 2457 intervjuer genomförts. Anledningen till att dessa län valts ut beror på att de är Sveriges största län. Undantaget är att Uppsala strukits och ersatts med Västerbotten för att ge en bättre spridning över landet. Undersökningen är riksrepresentativ och representerar ett genomsnitt av befolkningen för de aktuella målgrupperna.

Kategorier


Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i bank- och finanskoncernen DNB. Kedjan har idag 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 160 franchisetagare. Under 2012 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling drygt 28 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 44 miljarder kronor.

År 2012 mottog Svensk Fastighetsförmedling utmärkelsen Sveriges bästa arbetsgivare i employer branding-företaget Universums årliga undersökning. I Sveriges bästa arbetsgivare är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare. Läs mer på svenskfast.se.

Kontakter

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Kaisa Lundberg

Kaisa Lundberg

Presskontakt PR & Communications Specialist 070-7898821
Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
Liza Nyberg

Liza Nyberg

Presskontakt VD 0763-010 904
Jörgen Lundgren

Jörgen Lundgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Umeå 070-374 82 28
Eddy Löjdkvist

Eddy Löjdkvist

Presskontakt Franchisetagare, Fastighetsmäklare 08-545 785 70
Anders Lundgren

Anders Lundgren

Presskontakt Franchisetagare och fastighetsmäklare Mölndal Villor och bostadsrätter i Göteborg/Mölndal 0709-629165
Jennie Skogsborn Missuna

Jennie Skogsborn Missuna

Presskontakt CXO 073-152 46 50

Om Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. 2021 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling nästan 32 000 bostäder till ett värde av cirka 87 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige