Följ Svensk Fastighetsförmedling

Trendrapporten 2014: Boende i Västra Götaland drömmer om teknikfria rum och urban gardening

Pressmeddelande   •   Apr 30, 2014 14:35 CEST

En villa belägen i en storstad – det är drömboendet enligt Västra Götalands invånare. När det kommer till heminredning finns det tre trender som boendes i länet skulle vilja haka på: den industriella stilen med marmor och mässing, en rustik inredning med mörka träslag och grön inredning med återvunna möbler. När de dessutom siar om kommande boendetrender står det klart att egen energiförsörjning och urban gardening är framtiden. Detta och mycket mer avslöjas i den tredje upplagan av Trendrapporten från Svensk Fastighetsförmedling.

För tredje året i rad presenterar Svensk Fastighetsförmedling Trendrapporten, en rapport där svenskarna, däribland boende i Västra Götaland, har gett sin syn på framtidens boende. Totalt har 2 757 personer svarat på frågor inom fem teman: boende, inredning, ekonomi, teknik och miljö samt familjeliv.

När boendes i Västra Götaland får sia om sitt framtida boende står det klart att de är nöjda med var de bor. Åtta av tio uppger nämligen att det är i just Västra Götalands län som man vill bo även i framtiden. Det kan jämföras med exempelvis Gävleborgs län där motsvarande siffra är 28 procent.

När det kommer till val av boendeform är villan det absolut främsta drömboendet, det svarar 49 procent. På andra plats kommer bostadsrätten med 17 procent. När det kommer till storleken på bostaden uppger var fjärde att de idag bor på 50-70 kvadratmeter, men samtidigt tycker tre av tio att 30-50 kvadratmeter räcker gott och väl. 42 procent av boendes i länet tror dessutom att vi kommer bli mer trångbodda i framtiden än i dag.

Teknikfria rum är framtiden
Att den tekniska utvecklingen gått snabbt framåt de senaste decennierna har fått en del negativa konsekvenser sett till umgänget i våra hem. Trendrapporten visar nämligen att drygt sex av tio boendes i Västra Götaland upplever att tekniken minskat den sociala samvaron i familjen och hälften tror att teknikprylarna kommer att fortsätta minska umgänget i framtiden. Ett teknikfritt rum skulle möjligen kunna råda bot på problemet, något som mer än varannan boende i länet ställer sig positiv till. I de hem där tekniken ska fortsätta ta plats vill många dock att den i större utsträckning ska matcha den befintliga inredningen, det anser 59 procent.

Något som varit genomgående i årets Trendrapport är att svenska folkets hjärtan allt mer klappar för miljön. Och Västra Götalands län är inget undantag. När länets invånare får ange vad som bör bli standard i framtidens hem hamnar egen energiförbrukning högst upp på listan. Främst är det solkraft som de vill värma upp hemmet med, det svarar 67 procent. I ett led att göra bostaden mer klimatsmart svarar sex av tio att de kan tänka sig att byta ut alla lampor i hemmet till lågenergilampor eller LED-lampor. Fyra av tio, 41 procent, kan även tänka sig att isolera eller byta ut sina gamla fönster.

Trendrapporten visar även att de boende i Västra Götaland kommer fortsätta med sitt gröna tänk i framtiden. Närmare hälften, 47 procent, tror att urban gardening, stadsnära odlingar på balkonger och innergårdar, kommer att bli en stor trend framöver. Drygt fyra av tio ställer sig dessutom positiva till självförsörjande hushåll med egen djurhållning och trädgård där de kan odla sina grönsaker.

– I Västra Götaland märker vi av ett stort intresse för boenden som ligger i anknytning till natur och grönområden. Däremot har vi än så länge inte märkt av en önskan bland västgötarna att ta steget fullt ut och bli självförsörjande med egenproducerad el och djurhållning. Vi får däremot många frågor på visningarna om bostaden har bredband via fiber. Av den anledningen tror jag att det kommer dröja innan vi ser några teknikfria rum i länets hem, säger Anders Lundgren, franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Västra Götaland.

Andra exempel på intressanta fakta i Trendrapporten 2014:
·  Industriell inredning med mässing och marmor i fokus, rustik inredning med orientaliska inslag samt grön inredning med återvunna möbler är alla lika populära inredningstrender bland boende i Västra Götaland och får 21 procent vardera.

·  20 år – så gamla ska barnen vara när de flyttar hemifrån. Det anser 42 procent.

·  5 000-7 000 kronor är den vanligaste summan som boende i Västra Götaland är beredda att betala för sitt boende per månad. Det svarar 35 procent.

·  Mer än varannan, 56 procent, vill inte att föräldrar och svärföräldrar ska flytta in i deras hem på ålderns höst.

·  En tredjedel vill kunna ändra tapeternas färg med en knapptryckning i sina framtida hem, medan endast fem procent vill byta ut golvet mot en gräsmatta.

·  16 procent vill ha en mobil robot som hjälper till med städning och matlagning i hemmet.

Om Trendrapporten 2014
Trendrapporten 2014 baseras på resultatet från en statistiskt säkerställd undersökning som har genomförts av undersökningsföretaget NORM (Norm Research & Consulting AB) på uppdrag av Svensk Fastighetsförmedling. Undersökningen genomfördes online, via en så kallad accesspanel, i mars 2014. Urvalsramen för respondenterna är boende i Sverige mellan 18 och 65 år. Undersökningen är riksrepresentativ och representerar ett genomsnitt av befolkningen för de aktuella målgrupperna. Resultatet är nedbrytbart i bakgrundsvariablerna ålder, kön och län. 

Totalt har 2 757 intervjuer fördelat över hela Sverige genomförts. För att säkerställa att basen av respondenter i de respektive länen är riksrepresentativ har vi valt att öka antalet intervjuer i Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland, Västerbotten, Jönköping, Halland, Örebro, Gävle och Dalarna. Anledningen till att dessa län valts ut beror på att de är Sveriges största län. Undantaget är att Uppsala strukits och ersatts med Västerbotten för att ge en bättre spridning över landet.

För ytterligare information och ett komplett exemplar av Trendrapporten, kontakta:
Anders Lundgren, franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Mölndal
Telefon: 070-962 91 65
E-post: anders.molndal@svenskfast.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

För att ladda ned rapporten som pdf, gå in på: http://www.svenskfast.se/Templates/Page____9923.aspx

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i Swedbank Franchise. Kedjan har idag 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 160 franchisetagare. Under 2013 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling 29 500 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av 50 miljarder kronor.

2013 placerar sig åter igen Svensk Fastighetsförmedling i toppskiktet med en tredje plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I Sveriges bästa arbetsgivare är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.
Läs mer på svenskfast.se.

Bifogade filer

PDF-dokument