Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Trendrapporten 2014: Dalmasarna drömmer om landsbygd och energi från solen

En villa på landsbygden nära natur och grönområden, det är dalmasarnas drömboende. Hemmet ska helst drivas av solkraft och majoriteten ser gärna självförsörjande hushåll i framtiden. När dalmasarna siar om kommande boendetrender står det klart att urban gardening är framtiden. Detta och mycket mer avslöjas i den tredje upplagan av Trendrapporten från Svensk Fastighetsförmedling.

För tredje året i rad presenterar Svensk Fastighetsförmedling Trendrapporten, en rapport där svenskarna, däribland de boende i Dalarna, har gett sin syn på framtidens boende. Totalt har 2 757 personer svarat på frågor inom fem teman: boende, inredning, ekonomi, teknik och miljö samt familjeliv.

När dalmasarna får sia om sitt framtida boende står det klart att villan är det absoluta drömhemmet, det anser sex av tio. 39 procent av dalmasarna vill dessutom gärna att hemmet ska ligga på landsbygden och sju av tio föredrar närhet till natur och grönområden. Vurmen för landsbygd och natur är absolut störst bland dalmasarna jämfört med de övriga länen.

Hur mycket man är villig att betala för sitt boende per månad varierar en hel del beroende på var i landet man bor. Dalmasarna är inte så intresserade av att lägga stora delar av månadsinkomsten på boendet. Endast var femte vill lägga 7 000 kronor eller mer för sitt boende varje månad, den andelen är lägst bland länen. Den största andelen av dalmasarna vill helst betala 3 000-5 000 kronor i månaden, det svarar 37 procent.

Dalmasarna har solsken i blick
Något som varit genomgående i årets Trendrapport är att svenska folkets hjärtan allt mer klappar för miljön. När dalmasarna får ange vad som bör bli standard i framtidens hem hamnar egen energiförbrukning högst upp på listan. Främst är det solkraft som dalmasarna vill värma upp hemmet med, något som 68 procent svarar. Den andelen är näst högst bland länen, endast örebroarna är mer positiva till solkraften. I ett led att göra bostaden mer klimatsmart svarar sex av tio, 61 procent, att de kan tänka sig att byta ut alla lampor i hemmet till lågenergilampor eller LED-lampor, även den andelen är näst högst bland länen. Fyra av tio dalmasar kan även tänka sig att isolera eller byta ut sina gamla fönster.

Att bli självförsörjande är också något som de boende i dalarna ställer sig positiva till. Närmare hälften, 46 procent, skulle vilja ha ett självförsörjande hem med egen djurhållning och trädgård där de kan odla sina grönsaker. Majoriteten, 42 procent, tror dessutom att urban gardening, stadsnära odling på balkonger och innegårdar, kommer bli en stor trend i framtiden.

– Dalmasarna är nog lite konservativa av sig, de vet vad de har och är nöjda med det. Kanske är det därför så många svarat att de drömmer om ett framtida boende på landsbygden. Vi märker också att många av ungdomarna som flyttat från Dalarna till större städer ofta flyttar tillbaka hit när det är dags för nästa skede i livet.

Har man en dröm att bo på landsbygden med naturen runt hörnet så är Dalarna ett bra alternativ helt enkelt, säger Kjell Björklund, franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Borlänge.

Andra exempel på intressanta fakta i Trendrapporten 2014:
·  67 procent av dalmasarna tycker att tekniken i hemmet minskar det sociala umgänget i familjen. Den siffran är högst bland alla län. 

·  39 procent av dalmasarna vill bo på landsbygden, den andelen är högst bland länen. Genomsnittet i riket är 25 procent.

·  Var femte dalmas, 21 procent, tycker det är rimligt att bo på 30 kvadratmeter eller mindre. Det är endast i Stockholm som andelen är högre.

·  Dalmasarna är de som i störst utsträckning vill att energin i hemmet ska drivas av solen i framtiden.

·  20 år – så gamla ska barnen vara när de flyttar hemifrån. Det anser 41 procent av dalmasarna.

Om Trendrapporten 2014
Trendrapporten 2014 baseras på resultatet från en statistiskt säkerställd undersökning som har genomförts av undersökningsföretaget NORM (Norm Research & Consulting AB) på uppdrag av Svensk Fastighetsförmedling. Undersökningen genomfördes online, via en så kallad accesspanel, i mars 2014. Urvalsramen för respondenterna är boende i Sverige mellan 18 och 65 år. Undersökningen är riksrepresentativ och representerar ett genomsnitt av befolkningen för de aktuella målgrupperna. Resultatet är nedbrytbart i bakgrundsvariablerna ålder, kön och län.

Totalt har 2 757 intervjuer fördelat över hela Sverige genomförts. För att säkerställa att basen av respondenter i de respektive länen är riksrepresentativ har vi valt att öka antalet intervjuer i Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland, Västerbotten, Jönköping, Halland, Örebro, Gävle och Dalarna. Anledningen till att dessa län valts ut beror på att de är Sveriges största län. Undantaget är att Uppsala strukits och ersatts med Västerbotten för att ge en bättre spridning över landet.Totalt har 2 757 intervjuer fördelat över hela Sverige genomförts. För att säkerställa att basen av respondenter i de respektive länen är riksrepresentativ har vi valt att öka antalet intervjuer i Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland, Västerbotten, Jönköping, Halland, Örebro, Gävle och Dalarna. Anledningen till att dessa län valts ut beror på att de är Sveriges största län. Undantaget är att Uppsala strukits och ersatts med Västerbotten för att ge en bättre spridning över landet.

För ytterligare information och ett komplett exemplar av Trendrapporten, kontakta:
Kjell Björklund, franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Borlänge
Telefon: 070-332 98 48
E-post: kjell.borlange@svenskfast.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

För att ladda ned rapporten som pdf, gå in på: http://www.svenskfast.se/Templates/Page____9923.aspx

Ämnen

Kategorier


Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i Swedbank Franchise. Kedjan har idag 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 160 franchisetagare. Under 2013 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling 29 500 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av 50 miljarder kronor.

2013 placerar sig åter igen Svensk Fastighetsförmedling i toppskiktet med en tredje plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I Sveriges bästa arbetsgivare är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.
Läs mer på svenskfast.se.

Presskontakt

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
Liza Nyberg

Liza Nyberg

Presskontakt VD 0763-010 904
Håkan Hellström

Håkan Hellström

Presskontakt Styrelseordförande 0705-49 49 63
Kasper Isgren

Kasper Isgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Villor och BR, Malmö 0768-840 122
Jörgen Lundgren

Jörgen Lundgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Umeå 070-374 82 28
Eddy Löjdkvist

Eddy Löjdkvist

Presskontakt Franchisetagare, Fastighetsmäklare 08-545 785 70
Anders Lundgren

Anders Lundgren

Presskontakt Franchisetagare och fastighetsmäklare Mölndal Villor och bostadsrätter i Göteborg/Mölndal 0709-629165

Om Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. 2021 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling nästan 32 000 bostäder till ett värde av cirka 87 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige