Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Trendrapporten 2014: Gävleborgarna säger ja till amorteringskrav – men nej till storstadspuls

En villa på landsbygden eller i en mellanstor stad, det är framtidens drömboende enligt gävleborgarna. Boendet bör vara mellan 30 och 50 kvadratmeter och får gärna ligga i närheten av grönområden och serviceinrättningar. Ett amorteringskrav är något 27 procent av gävleborgarna skulle föredra på sina bolån medan endast fem procent vill begränsas av det nuvarande bolånetaket. Kanske beror det på att endast fyra av tio gävleborgare skulle ha råd med 15 procent i kontantinsats till sitt framtida boende. Detta och mycket mer avslöjas i den tredje upplagan av Trendrapporten från Svensk Fastighetsförmedling.

För tredje året i rad presenterar Svensk Fastighetsförmedling Trendrapporten, en rapport där svenskarna, däribland gävleborgarna, har gett sin syn på framtidens boende. Totalt har 2 757 personer svarat på frågor inom fem teman: boende, inredning, ekonomi, teknik och miljö samt familjeliv.

När gävleborgarna ska välja den boendeform de helst ser som sitt framtida boende hamnar villan högst upp på listan, det svarar mer än varannan person i Gävleborgs län. På andra plats kommer bostadsrätten som 12 procent drömmer om. Storleken är däremot inget som gävleborgarna bryr sig speciellt mycket om. Sett till hur många kvadratmeter som krävs för att få en bra levnadsstandard anser majoriteten att 30-50 kvadratmeter per person är tillräckligt. Samtidigt tror som 43 procent tror att de kommer bli mer trångbodda i framtiden än vad de är idag.

Var framtidens drömbostad ska vara placerad splittrar gävleborgarna. 26 procent svarar att de gärna vill bo på landsbygden medan 23 procent vill bo i en mellanstor stad. En storstad är däremot inget som lockar gävleborgarna, endast fem procent vill ha storstadspulsen runt hörnet.

Ekonomin har ofta en avgörande roll när det kommer till boendet. När gävleborgarna får svara på hur mycket de är villiga att betala vid ett bostadsköp visar det sig att få är villiga att lägga stora slantar. Fyra av tio vill nämligen inte betala över 150 000 kronor för en etta på 30 kvadratmeter, den andelen är näst högst bland länen. Att amortera på sina bolån är däremot inget som gävleborgarna ställer sig tveksamma till. Trendrapporten visar att närmare tre av tio föredrar ett amorteringskrav på sina framtida bolån. Även denna siffra är näst högst bland länen, endast dalmasarna är mer positivt inställda till amorteringskravet. Däremot är dagens bolånetak inte något som intresserar de boende i Gävleborg, enbart fem procent vill se ett bolånetak i framtiden. Kanske beror motståndet på att endast fyra av tio anser sig ha råd med 15 % i kontantinsats för ett framtida boende.

– I Gävleborgs län finns sedan långt tillbaka en stark amorteringskultur och de allra flesta gävleborgare amorterar på sina bolån. I landets storstäder, där prisökningen har varit stor de senaste åren, förväntar sig de flesta bostadsägare en vinst på sin bostad när de säljer. Därför väljer många att inte amortera på de befintliga lånen. I Gävleborgs län har vi däremot stabila prisnivåer som ligger relativt lågt, vilket gör att lånen inte blir övermäktiga att amortera på, säger Jonas Östblom, franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Gävle.

Urban gardening – den nya gröna vågen
Något som varit genomgående i årets Trendrapport är att svenska folkets hjärtan allt mer klappar för miljön. När Gävleborgarna de får ange vad som bör bli standard i framtidens hem hamnar egen energiförsörjning högst upp på listan. Främst är det solkraft som gävleborgarna vill värma upp hemmet med. Det svarar 67 procent. I ett led att göra bostaden mer klimatsmart svarar sex av tio att de kan tänka sig att byta ut alla lampor i hemmet till lågenergilampor eller LED-lampor. Fyra av tio kan även tänka sig att isolera eller byta ut sina gamla fönster.

Att gå tillbaka till rötterna och bli självförsörjande är också något som gävleborgarna ställer sig positiva till. Närmare hälften, 49 procent, skulle vilja ha ett självförsörjande hem med egen djurhållning och trädgård där de kan odla sina grönsaker och grödor.

Andra exempel på intressanta fakta i Trendrapporten 2014:
·  13 procent av gävleborgarna skulle vilja bo utomlands i framtiden, den andelen är störst bland länen.

·  20 år – så gamla ska barnen vara när de flyttar hemifrån. Det anser 47 procent av gävleborgarna.

·  Att bo nära serviceinrättningar såsom matbutiker och vårdcentral är viktigt för gävleborgarna, 53 procent anger att detta är viktigast att bo nära.

·  Om de boende i Gävleborg får sia om en vana i de svenska hemmen som de tror kommer försvinna i framtiden svarar 34 procent ”att äta gemensam middag”. Den andelen är högst bland länen.

·  0-500 kronor, det är vad majoriteten, 70 procent, av gävleborgarna lägger på inredning varje månad. 37 procent tror dessutom inte att de kommer lägga mer pengar på inredning i framtiden.

Om Trendrapporten 2014
Trendrapporten 2014 baseras på resultatet från en statistiskt säkerställd undersökning som har genomförts av undersökningsföretaget NORM (Norm Research & Consulting AB) på uppdrag av Svensk Fastighetsförmedling. Undersökningen genomfördes online, via en så kallad accesspanel, i mars 2014. Urvalsramen för respondenterna är boende i Sverige mellan 18 och 65 år. Undersökningen är riksrepresentativ och representerar ett genomsnitt av befolkningen för de aktuella målgrupperna. Resultatet är nedbrytbart i bakgrundsvariablerna ålder, kön och län. 

Totalt har 2 757 intervjuer fördelat över hela Sverige genomförts. För att säkerställa att basen av respondenter i de respektive länen är riksrepresentativ har vi valt att öka antalet intervjuer i Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland, Västerbotten, Jönköping, Halland, Örebro, Gävle och Dalarna. Anledningen till att dessa län valts ut beror på att de är Sveriges största län. Undantaget är att Uppsala strukits och ersatts med Västerbotten för att ge en bättre spridning över landet.

För ytterligare information och ett komplett exemplar av Trendrapporten, kontakta:
Jonas Östblom, franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Gävle
Telefon: 070-601 94 34
E-post: jonas.ostblom@svenskfast.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

För att ladda ned rapporten som pdf, gå in på: http://www.svenskfast.se/Templates/Page____9923.aspx

Ämnen

Kategorier


Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i Swedbank Franchise. Kedjan har idag 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 160 franchisetagare. Under 2013 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling 29 500 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av 50 miljarder kronor.

2013 placerar sig åter igen Svensk Fastighetsförmedling i toppskiktet med en tredje plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I Sveriges bästa arbetsgivare är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.
Läs mer på svenskfast.se.

Presskontakt

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
Liza Nyberg

Liza Nyberg

Presskontakt VD 0763-010 904
Håkan Hellström

Håkan Hellström

Presskontakt Styrelseordförande 0705-49 49 63
Kasper Isgren

Kasper Isgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Villor och BR, Malmö 0768-840 122
Jörgen Lundgren

Jörgen Lundgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Umeå 070-374 82 28
Eddy Löjdkvist

Eddy Löjdkvist

Presskontakt Franchisetagare, Fastighetsmäklare 08-545 785 70
Anders Lundgren

Anders Lundgren

Presskontakt Franchisetagare och fastighetsmäklare Mölndal Villor och bostadsrätter i Göteborg/Mölndal 0709-629165

Om Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. 2021 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling nästan 32 000 bostäder till ett värde av cirka 87 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige