Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Trendrapporten 2014: Jönköpingsborna drömmer om självförsörjande hushåll och urban gardening

Om jönköpingsborna får drömma om sitt framtida boende står en villa i en mellanstor stad högst i kurs. Sett till hur hemmet ska elförsörjas är solkraften det bästa valet enligt sju av tio jönköpingsbor. Dessutom vill mer än hälften, 52 procent, ha ett självförsörjande hushåll med egen djurhållning och en trädgård där de kan odla grönsaker och grödor. Detta och mycket mer avslöjas i den tredje upplagan av Trendrapporten från Svensk Fastighetsförmedling.

För tredje året i rad presenterar Svensk Fastighetsförmedling Trendrapporten, en rapport där svenskarna, däribland jönköpingsborna, har gett sin syn på framtidens boende. Totalt har 2 757 personer svarat på frågor inom fem teman: boende, inredning, ekonomi, teknik och miljö samt familjeliv.

När jönköpingsborna får sia om sitt framtida boende står det klart att villan är det främsta drömboendet, det svarar mer än varannan person. På andra plats kommer bostadsrätten som tolv procent drömmer om. På frågan om var framtidens drömbostad ska vara placerad svarar var fjärde jönköpingsbo, 26 procent, att de gärna vill bo i en mellanstor stad. Därefter kommer landsbygden med 22 procent av rösterna samt en mindre stad med 19 procent. Få jönköpingsbor vill däremot känna storstadspulsen, endast sex procent vill bo i en storstad i framtiden.

Ekonomin spelar ofta en stor roll, men varken det nuvarande bolånetaket eller ett framtida amorteringskrav verkar vara något problem för jönköpingsborna. Närmare tre av tio, 27 procent, menar att de gärna inför ett amorteringskrav för sitt bolån och 28 procent har gärna både bolånetak och amorteringskrav. Endast 14 procent menar att de inte vill ha något av dem, den andelen är lägst bland alla länen. Kanske kan den positiva synen på dessa åtgärder bero på att mer än hälften, 55 procent, av jönköpingsborna skulle ha råd med 15 % i kontantinsats för ett framtida boende. Det är endast i Stockholm och Halland som andelen är högre.

– Jag tror att vi jönköpingsbor är realistiska när det kommer till boendeekonomin. Man inser att det inte går att köpa mer än vad man har råd med och väljer därför ett boende som passar den egna plånboken. I och med att ägandet ses som något långsiktigt förstår många också att amortering på bolånen är ofrånkomligt. Det verkar även som att jönköpingsborna har förstått sammanhanget mellan en stark amorteringskultur och en stabil boendemarknad, något jag tycker är glädjande, säger Jan Windolf, franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Jönköping.

Grönt är skönt enligt jönköpingsborna
Att sätta en personlig prägel på sitt hem kan kännas viktigt och när jönköpingsborna får välja en inredningstrend de gärna skulle vilja haka på kommer industriell inredning med inslag av koppar och mässing på första plats med 23 procent. Därefter kommer rustik inredning med mörka träslag och orientaliska inslag med 20 procent. Något som varit genomgående i årets Trendrapport är att svenska folkets hjärtan allt mer klappar för miljön. Därför är det inte heller så förvånande att 20 procent även skulle vilja inreda med så kallad grön inredning.

Att bli självförsörjande är något som majoriteten av jönköpingsborna verkligen skulle vilja. 52 procent vill ha ett självförsörjande hem med egen djurhållning och trädgård där de kan odla sina grönsaker och grödor. Den andelen är högst bland alla län. Att plantera tomater på tomten är dock främst förunnat husägare och svårare för personer boende mitt i stan. Kanske är det därför de allra flesta jönköpingsbor, 46 procent, tror att urban gardening, stadsnära odling på balkonger och innergårdar, är en trend som kommit för att stanna.

Andra exempel på intressanta fakta i Trendrapporten 2014:
·  57 procent av jönköpingsborna kan tänka sig att betala upp till 200 kronor extra varje månad för grön el, den andelen är lägst bland alla länen.

·  20 år – så gamla ska barnen vara när de flyttar hemifrån. Det anser 41 procent av jönköpingsborna.

·  På frågan om vilken svensk tradition vi kommer att sluta med i framtiden hamnar ”Att lämna ytterdörren olåst” på förstaplats. Det tror 63 procent av jönköpingsborna.

·  5 000-7 000 kronor är den vanligaste summan som jönköpingsborna är beredda att betala för sitt boende per månad. Det svarar 39 procent. Mer än varannan, 54 procent, menar även att de kommer vara beredda att betala lika mycket för sitt boende i framtiden. Motsvarande andel i riket är 43 procent.

·  Om jönköpingsborna ska betala extra för något i sitt hem hamnar bra planlösning på förstaplats. Det anger 44 procent. Därefter kommer trädgården med 38 procent.

Om Trendrapporten 2014
Trendrapporten 2014 baseras på resultatet från en statistiskt säkerställd undersökning som har genomförts av undersökningsföretaget NORM (Norm Research & Consulting AB) på uppdrag av Svensk Fastighetsförmedling. Undersökningen genomfördes online, via en så kallad accesspanel, i mars 2014. Urvalsramen för respondenterna är boende i Sverige mellan 18 och 65 år. Undersökningen är riksrepresentativ och representerar ett genomsnitt av befolkningen för de aktuella målgrupperna. Resultatet är nedbrytbart i bakgrundsvariablerna ålder, kön och län. 

Totalt har 2 757 intervjuer fördelat över hela Sverige genomförts. För att säkerställa att basen av respondenter i de respektive länen är riksrepresentativ har vi valt att öka antalet intervjuer i Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland, Västerbotten, Jönköping, Halland, Örebro, Gävle och Dalarna. Anledningen till att dessa län valts ut beror på att de är Sveriges största län. Undantaget är att Uppsala strukits och ersatts med Västerbotten för att ge en bättre spridning över landet.

För ytterligare information och ett komplett exemplar av Trendrapporten, kontakta:
Jan Windolf, franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Jönköping
Telefon: 070-818 86 03
E-post: jan.windolf@svenskfast.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se 
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

För att ladda ned rapporten som pdf, gå in på: http://www.svenskfast.se/Templates/Page____9923.aspx


Ämnen

Kategorier


Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i Swedbank Franchise. Kedjan har idag 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 160 franchisetagare. Under 2013 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling 29 500 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av 50 miljarder kronor.

2013 placerar sig åter igen Svensk Fastighetsförmedling i toppskiktet med en tredje plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I Sveriges bästa arbetsgivare är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.
Läs mer på svenskfast.se.

Presskontakt

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
Liza Nyberg

Liza Nyberg

Presskontakt VD 0763-010 904
Håkan Hellström

Håkan Hellström

Presskontakt Styrelseordförande 0705-49 49 63
Kasper Isgren

Kasper Isgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Villor och BR, Malmö 0768-840 122
Jörgen Lundgren

Jörgen Lundgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Umeå 070-374 82 28
Eddy Löjdkvist

Eddy Löjdkvist

Presskontakt Franchisetagare, Fastighetsmäklare 08-545 785 70
Anders Lundgren

Anders Lundgren

Presskontakt Franchisetagare och fastighetsmäklare Mölndal Villor och bostadsrätter i Göteborg/Mölndal 0709-629165

Om Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. 2021 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling nästan 32 000 bostäder till ett värde av cirka 87 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige