Följ Svensk Fastighetsförmedling

Unik kartläggning visar: Här har utbudet på bostadsrätter stigit mest och minst i Skåne

Pressmeddelande   •   Sep 26, 2017 15:00 CEST

Bostadsbristen har under de senaste åren varit en av de mest omdebatterade bostadsfrågorna. Men var har bostadsrättsutbudet egentligen ökat mest och minst? Svensk Fastighetsförmedling har låtit kartlägga utbudsutvecklingen på bostadsrätter i Skånes kommuner under de senaste tre åren. Kartläggningen visar att utbudet endast ökat i två skånska kommuner. I Höganäs har antalet bostadsrätter till salu stigit mest med hela 57 procent. Utbudet har däremot sjunkit mest i Lomma med minus 57 procent.

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Hemnet analyserat hur utbudet på bostadsrätter förändrats under den senaste treårsperioden. Av Skånes kommuner hade 13 tillräckligt stort antal bostadsrätter ute till försäljning för att kunna ingå i kartläggningen. Så många som 11 av dessa visar utbudsminskningar på minus 7 procent eller mer.

I Skåne har bostadsrättsutbudet till stor del minskat. Kommunerna där antalet bostadsrätter sjunkit mest är Lomma, Landskrona och Ängelholm. Störst har utbudsökningen däremot varit i Höganäs och Båstad med 57 respektive 9 procent. Bland storstadsregionerna är det bara i Malmö som antalet bostadsrätter till försäljning minskat medan Stockholm och Göteborg istället har haft ökningar i bostadsrättsutbudet. Sett till hela landet har antalet bostadsrätter ökat med 21 procent jämfört med tre år tillbaka.

– Försäljningarna av bostadsrätter har haft en överlag kortare tid på marknaden de senaste åren i Skåne. Efterfrågan har varit stor vilket minskat och hållit tillbaka det tillsaluförda utbudet på låga nivåer. Detta syns även tydligt på prisökningarna som varit i Malmö under de senaste tre åren. Tillväxten och inflyttningen är hög, vilket gör att utbudet på marknaden inte hinner växa. Sett till det senaste halvåret har utbudet dock ökat vilket främst beror på den säsongsbetonade försäljningen då fler väljer att sälja efter sommaren än under vintern, men även att försäljningstiden börjar bli mer normal jämfört med ett högre tempo i våras, säger Kasper Isgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Malmö.

Här har bostadsrättsutbudet stigit mest de senaste tre åren
1. Höganäs kommun + 57 %
2. Båstads kommun + 9 %

Här har bostadsrättsutbudet sjunkit mest de senaste tre åren
1. Lomma kommun – 57 %
2. Landskrona kommun – 39 %
3. Ängelholms kommun – 39 %
4. Helsingborgs kommun – 38 %
5. Lunds kommun – 34 %

För ytterligare information, kontakta:
Kasper Isgren, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Malmö
Mail: kasper.isgren@svenskfast.se
Mobil: 0768-84 01 22
www.svenskfast.se/malmo

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Om statistiken
Statistiken baseras på antalet bostadsrätter som varit till salu på Hemnet den 1 augusti 2017 jämfört med samma datum sex månader, ett år samt tre år tillbaka, det vill säga 1 februari 2017, 1 augusti 2016 samt 1 augusti 2014. Endast kommuner med fler än 15 listade bostadsrätter på Hemnet på angivet datum är med i kartläggningen för att statistiskt säkerställa utbudsförändringarna. Statistiken är hämtad från Hemnet.

Ta gärna del av fullständig statistik på www.hemnet.se.

Bilaga
Så har utbudet på bostadsrätter förändrats kommun för kommun på 6 månader, 1 och 3 år

KOMMUN 6 mån 1 år 3 år
Riket + 42 % + 29 % + 21 %
Båstads kommun + 70 % + 46 % + 9 %
Eslövs kommun ­– 4 % – 18 % – 12 %
Helsingborgs kommun + 16 % + 2 % – 38 %
Hässleholms kommun – 3 % + 45 % – 10 %
Höganäs kommun + 94 % + 83 % + 57 %
Kristianstads kommun + 32 % + 17 % – 7 %
Landskrona kommun + 86 % + 4 % – 39 %
Lomma kommun + 90 % – 7 % – 57 %
Lunds kommun + 131 % + 9 % – 34 %
Malmö kommun + 41 % + 17 % – 31 %
Trelleborgs kommun + 9 % + 55 % – 22 %
Ystads kommun + 22 % + 28 % – 9 %
Ängelholms kommun – 10 % + 19 % – 39 %

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Det innebär att vi kan ta tillvara på våra kunders intressen helt utan påverkan från banker eller försäkringsbolag. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 bobutiker och 1 200 medarbetare runtom i hela landet. Bobutikerna drivs av kedjans 200 delägare och flera år i rad har företaget utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Under 2016 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 30 000 bostäder till ett värde av 62 miljarder kronor. Sedan 1937 har vi fått folk att känna sig hemma, vilket faktiskt gör oss till landets äldsta mäklarkedja. Det hade vi inte varit utan nöjda kunder. 2016 prisades vi för Bäst på Service i ServiceScore. Svensk Fastighetsförmedling – mäklaren med koll på läget.

Bifogade filer

PDF-dokument