Följ Svensk Fastighetsförmedling

Unik kartläggning visar: Så har utbudet på bostadsrätter förändrats i Norrland under tre år

Pressmeddelande   •   Sep 26, 2017 15:00 CEST

Bostadsbristen är en ständig punkt på den politiska agendan. Men hur ser bostadsutbudet egentligen ut i Norrland och hur mycket har det ökat och minskat under de senaste tre åren? Umeå toppar listan över var utbudet på bostadsrätter stigit mest. I kommunen har antal bostäder till salu ökat med hela 92 procent. Luleå och Skellefteå följer därefter. I Åre har dock lägenheter ute till försäljning minskat med minus 58 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings kartläggning över utbudsutvecklingen av bostadsrätter sett över de senaste tre åren.

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Hemnet analyserat hur utbudet av lägenheter förändrats under den senaste treårsperioden. Av Norrlands kommuner hade nio tillräckligt stort antal bostadsrätter till salu för att kunna ingå i kartläggningen. I sju av dessa har bostadsutbudet ökat med 20 procent eller mer under tre år.

Umeå är den kommun i Norrland där utbudet ökat mest med hela 92 procent. Det är den fjärde största ökningen i hela landet. I Åre och Örnsköldsviks kommun har utbudet på bostäder däremot minskat de senaste tre åren med minus 58 respektive minus 6 procent. Sett till hela landet har utbudet ökat med 21 procent.

– Både Umeå och Luleå är städer där befolkningsantalet växer snabbt. Detta har lett till att kommunerna satsat mycket på nyproduktion de senaste åren. Byggtakten har alltså varit högre än vanligt och i kombination med att många köper nyproducerade bostäder kommer gamla lägenheter loss på marknaden. Därmed ökar utbudet av bostadsrätter på den norrländska bostadsmarknaden, säger Jörgen Lundgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Umeå.

– Bostadsmarknaden i Åre är till stor del säsongsbetonad eftersom det är en skidort. Marknaden är helt enkelt inte lika stadig som i många andra kommuner. Sedan februari har utbudet ökat enormt med hela 88 procent. Detta beror på att många lägger ut sina bostadsrätter till salu under sommaren eller tidig höst inför kommande vinter snarare än mitt under skidsäsongen, säger Jörgen Lundgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Umeå.

Topp tre: Här har bostadsrättsutbudet stigit mest de senaste tre åren
1. Umeå kommun + 92 %
2. Luleå kommun + 65 %
3. Skellefteå kommun + 64 %

Topp tre: Här har bostadsrättsutbudet stigit minst de senaste tre åren
1. Åre kommun – 58 %
2. Örnsköldsviks kommun – 6 %
3. Bodens kommun + 24 %

För ytterligare information, kontakta:
Jörgen Lundgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Umeå
Mail: jorgen.umea@svenskfast.se
Mobil: 070-374 82 25
www.svenskfast.se/umea

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Om statistiken
Statistiken baseras på antalet bostadsrätter som varit till salu på Hemnet den 1 augusti 2017 jämfört med samma datum sex månader, ett år samt tre år tillbaka, det vill säga 1 februari 2017, 1 augusti 2016 samt 1 augusti 2014. Endast kommuner med fler än 15 listade bostadsrätter på Hemnet på angivet datum är med i kartläggningen för att statistiskt säkerställa utbudsförändringarna. Statistiken är hämtad från Hemnet.

Ta gärna del av fullständig statistik på www.hemnet.se.

Bilaga
Så har utbudet på bostadsrätter förändrats kommun för kommun på 6 månader, 1 och 3 år.

KOMMUN 6 mån 1 år 3 år
Riket + 42 % + 29 % + 21 %
Bodens kommun + 63 % + 33 % + 24 %
Härnösands kommun + 140 % + 118 % + 57 %
Luleå kommun + 93 % + 19 % + 65 %
Skellefteå kommun + 69 % + 42 % + 64 %
Sundsvalls kommun + 45 % + 45 % + 47 %
Umeå kommun + 12 % + 70 % + 92 %
Åre kommun + 88 % + 31 % – 58 %
Örnsköldsviks kommun + 37 % + 32 % – 6 %
Östersunds kommun + 39 % + 26 % + 32 %

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Det innebär att vi kan ta tillvara på våra kunders intressen helt utan påverkan från banker eller försäkringsbolag. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 bobutiker och 1 200 medarbetare runtom i hela landet. Bobutikerna drivs av kedjans 200 delägare och flera år i rad har företaget utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Under 2016 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 30 000 bostäder till ett värde av 62 miljarder kronor. Sedan 1937 har vi fått folk att känna sig hemma, vilket faktiskt gör oss till landets äldsta mäklarkedja. Det hade vi inte varit utan nöjda kunder. 2016 prisades vi för Bäst på Service i ServiceScore. Svensk Fastighetsförmedling – mäklaren med koll på läget.

Bifogade filer

PDF-dokument