Följ Svensk Fastighetsförmedling

Ute med utedass

Pressmeddelande   •   Maj 06, 2010 14:53 CEST

Utedasset för en tynande tillvaro vid den svenska sommarstugan. I Skåne kan tre av fyra inte tänka sig att lämna fritidshuset för att gå på utedasset. I Norrland är stödet som störst och här säger drygt hälften ja till ett torftigt WC-alternativ.

Svensk Fastighetsförmedling har frågat 3 084 svenskar om de kan tänka sig att ha ett fritidshus med utedass. Sex av tio säger att de inte kan tänka sig det.

Mest skeptiska är skåningarna där 76 procent säger nej till utedasset. Utedasset gillas mest i Norrland där 54 procent svarar att man inte vill ha att ett fritidshus med utedass. I Stockholm är 45 procent positiva till utedass och i Västra Götaland är siffran 34 procent.

Minst dassvänliga är ungdomarna, 62 procent i åldersgruppen 18-24 år säger att de inte kan tänka sig ett fritidshus med utedass.

Bostadsrättsägare är något mer positiva än villaägare till utedasset. 43 procent av bostadsägarna är positiva medan siffran bland villaägare är 38 procent.

– Utedasset är intimt förknippat med vår uppfattning om att vara på landet, men undersökningen pekar på att utedasset är på väg ut. Vi vill istället ha ett modernt WC-alternativ vilket ligger helt i linje med övriga trender avseende fritidshusboende, säger Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling.

 

Om Bobarometern

Bobarometern är en undersökning från Svensk Fastighetsförmedling som regelbundet mäter svenskarnas attityder i olika boendefrågor. I den senaste undersökningen medverkade 3 084 respondenter från hela Sverige. Fältperioden var den 10 mars till 23 mars 2010.

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i bank- och finanskoncernen DnB NOR. Kedjan har idag över 1 000 medarbetare fördelade på cirka 210 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av våra 160 franchisetagare. Under 2009 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling drygt 29 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 42 miljarder kronor . Läs mer på www.svenskfast.se.

Bifogade filer

PDF-dokument