Följ Svensk Fastighetsförmedling

Växjös bostadsmarknad fortsätter att blomstra

Pressmeddelande   •   Nov 13, 2015 11:01 CET

Priserna på bostäder har under det senaste året ökat kraftigt i Kronobergs län. Villapriserna har stigit med hela 5 procent bara under det senaste kvartalet och med 10 procent de senaste tolv månaderna. Genomsnittspriset för en villa i Växjö ligger nu på drygt 2,6 miljoner vilket är strax under riksgenomsnittet. Prisutvecklingen för bostadsrätter i länet har stått stilla under de senaste tre månaderna, men sett till det senaste året har de ökat med 15 procent. Medelpriset på en bostadsrätt i Växjö ligger nu på närmare 1,6 miljoner. Det avslöjar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling har tagit del av.

Svensk Fastighetsförmedlings lokala mäklare analyserar prisutvecklingen i länet:
– Under det senaste året har bostadsrättspriserna i Växjö stigit med 15 procent och villapriserna med hela 18 procent. En förklaring till uppgångarna är den stora bristen på bostäder och att nyproduktionen börjar komma igång ordentligt. Över tid kommer vi därför att se fortsatta uppgångar eftersom nyproduktionen ofta har högre priser än de äldre bostäderna, säger Håkan Hellström, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling.

– Växjö är inne i en stabil expansion, som har pågått under ett bra tag nu. Både stadens näringsliv och Linnéuniversitet är på framfart, vilket innebär att kommunen är draglok för hela länet. Nu märker vi också att kranskommunerna blir mer och mer attraktiva. Det kan vi se på prisökningarna för både bostadsrätter och villor i hela Kronobergs län, säger Håkan Hellström, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling.

Prisstatistik BOSTADSRÄTT

3 månader 12 månader Medelpris (kr/kvm)
Riket + 6 % + 16 % 36 162 kr
Kronobergs län ± 0 % + 15 % 19 901 kr
Växjö kommun + 4 % + 15 % 22 336 kr
Prisstatistik VILLA
3 månader 12 månader Medelpris
Riket + 3 % + 12 % 2 751 000 kr
Kronobergs län + 5 % + 10 % 1 678 000 kr
Växjö kommun + 9 % + 18 % 2 622 000 kr

Om statistiken
Priserna på bostadsrätter i Kronobergs län baseras på försäljningen av 171 bostadsrätter under augusti 2015 – oktober 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med maj 2015 – juli 2015, tolvmånaderssiffran med augusti 2014 – oktober 2014. Medelpriset per kvadratmeter är beräknat på överlåtelser gjorda under augusti 2015 till och med oktober 2015.

Priserna på villor i Kronobergs län baseras på försäljningen av 224 villor under augusti 2015 – oktober 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse medmaj 2015 – juli 2015, tolvmånaderssiffran med augusti 2014 – oktober 2014. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset för en villa är beräknat på överlåtelser gjorda under augusti 2015 – oktober 2015. Rikssiffrorna för villor och bostadsrätter beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket.

För ytterligare information, kontakta:
Håkan Hellström, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling
Mail: hakan.kalmar@svenskfast.se
Mobil: 0705-49 49 63
www.svenskfast.se/kalmar

Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Om Svensk Mäklarstatistik AB
Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Siffrorna baseras på cirka 80 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Vi kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av Hemnet HNS AB som i sin tur ägs av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Om Svensk Fastighetsförmedling
Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige. Kedjan har 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 200 franchisetagare. Under 2014 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling mer än 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett sammanlagt värde av 54 miljarder kronor.

2015 placerade sig Svensk Fastighetsförmedling återigen i toppskiktet med en fjärde plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I undersökningen är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.