Gå direkt till innehåll
Bostadsköpare drömmer om villalivet

Pressmeddelande -

Bostadsköpare drömmer om villalivet

Enligt Svensk Fastighetsförmedlings mäklarpanel ”Bostadsutsikten” är det villor som just nu är mest efterfrågade på bostadsmarknaden. Närmare 74% av fastighetsmäklarna anger att det är störst köpintresse för villor.

Svensk Fastighetsförmedlings mäklare fick frågan ”Vilken bostadstyp finns det störst köpintresse för nu – villor, lägenhet eller fritidshus?” Resultatet visar tydligt att det är villor som är i topp. Enligt Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling, tyder detta på att många som är i behov av att byta till större bostad inte kan eller vill vänta längre utan behöver gå vidare utifrån förändrade familjesituationer eller så vill man nu realisera sina pausade bostadsdrömmar.

- Vi ser att genomförda och kommande räntesänkningar redan har bidragit till en ökad aktivitet på bostadsmarknaden men fortfarande har inte antalet genomförda affärer ökat lika mycket som intresset, men ökningen är tydligast på villasidan, säger Erik Wikander, vice vd Svensk Fastighetsförmedling.

    Villamarknaden har fått fart efter sommaren med både ett stort utbud samtidigt som vi ser en stark ökning i antal sålda villor. Det är fler spekulanter på visningarna och både säljare och köpare börjar förstå att marknaden har stabiliserats och att vi inte kommer se några dramatiska förändringar den kommande tiden, menar Erik Wikander.

    - Många av våra mäklare upplever att nya objekt på marknaden säljs snabbare än vad de har gjort de senaste två åren, men det finns samtidigt en stor backlogg att ta hand om, mest troligt kommer marknaden gradvis komma i balans under hösten, säger Erik Wikander, vice vd Svensk Fastighetsförmedling.

      Enligt Bostadsutsikten är marknaden för lägenheter inte alls lika het just nu, där endast omkring 7% av fastighetsmäklarna anser dem ha störst köpintresse, samtidigt som fritidshus enligt mäklarna är något mer populärt (13%). Enligt Erik Wikander ser detta så klart olika ut beroende på vart i landet man befinner sig, men detta återspeglar sig också i Svensk Mäklarstatistiks försäljningssiffror för augusti, där villor uppvisar störst procentuell ökning av antal affärer.

      Något som mäklarna också har märkt av efter sommaren är en ökad medvetenhet hos köpare när det gäller hållbarhet och ekonomi.

      - Vi har märkt att köpare lägger större vikt kring hållbarhet, hus med solceller eller andra moderna och effektiva energikällor tenderar att premieras vid budgivningar. Vi ser också när det kommer till lägenheter att köpare är mer insatta i föreningens ekonomi och många gånger räknar en god ekonomi som en förutsättning för ett köp, något som inte alls lades särskilt stor vikt vid tidigare, avslutar Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling.

      Om Bostadsutsikten

      Bostadsutsikten är Svensk Fastighetsförmedlingen egen mäklarpanel. Det är en webbenkät som med jämna mellanrum skickas till Svensk Fastighetsförmedlings drygt 800 mäklare runt om i landet. Enkäten genomfördes i i september 2024.


        Ämnen

        Kategorier


        Om Svensk Fastighetsförmedling
        Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Det innebär att vi kanta tillvara på våra kunders intressen helt utan påverkan från banker eller försäkringsbolag. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 bobutiker och 1 200 medarbetare runtom i hela landet. Bobutikerna drivs av kedjans 200 delägare och flera år i rad har företaget utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Under 2023 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 20 000 bostäder till ett värde av 51 miljarder kronor. I över 80 år har vi fått folk att känna sig hemma, vilket faktiskt gör oss till landets äldsta mäklarkedja.

        Kontakter

        Kaisa Lundberg

        Kaisa Lundberg

        Presskontakt PR & Communications Specialist 070-7898821
        Erik Wikander

        Erik Wikander

        Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
        Henrik Freudenthal

        Henrik Freudenthal

        Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22

        Vi skapar hållbara boendeliv

        Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. Under 2023 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 20 000 bostäder till ett värde av 51 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

        Svensk Fastighetsförmedling

        Vasagatan 28
        11120 Stockholm
        Sverige