Följ Svensk Fastighetsförmedling

Bostadsrättspriserna på Gotland ökar mest i landet

Pressmeddelande   •   Dec 16, 2014 13:13 CET

Bostadsmarknaden på Gotland är på ordentlig frammarsch. Under den gångna tolvmånadersperioden har priset för bostadsrätter i länet ökat med hela 29 procent och villapriserna med 11 procent. Siffrorna innebär att bostadsrätterna på Gotland haft den största prisökningen bland landets alla län under det senaste året och det är endast i två län som villapriserna stigit mer. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

De tre senaste månaderna visar på en fortsatt prisuppgång på bostadsmarknaden på Gotland – 5 procent för bostadsrätter och 1 procent för villor. Detta innebär att medelpriset per kvadratmeter för en bostadsrätt idag ligger på närmare 23 200 kronor. Endast tre län visar på högre priser: Stockholm, Uppsala och Västra Götaland. Motsvarande medelpris i riket ligger på dryga 30 300 kronor. Medelpriset för en villa på Gotland landar nu på drygt 2,2 miljoner.

– Det är roligt att se att Gotland fått sig ett uppsving och prisutvecklingen det gångna året är verkligen iögonfallande. Bostadsmarknaden på Gotland är starkt knuten till Stockholm, så om priserna stiger där ökar de även här. Stockholmarna köper gärna bostäder på Gotland och är vana vid höga priser, och allteftersom vår landsbygd avfolkas säljs många hus som fritidshus till stockholmarna. I och med att gotlänningarna får bra betalt för sina hus på landet kan de helt plötsligt köpa sig något dyrare i stan, vilket i sin tur driver upp priserna. Även om skärpta amorteringskrav skulle bli verklighet tror jag att den låga räntan säkerställer en positiv prisutveckling på bostadsmarknaden även framöver, säger Bernt Björkqvist, franchisetagare och fastighetsmäklare i Visby.


Prisstatistik BOSTADSRÄTT – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 6 % + 6 %
Gotlands län + 5 % + 29 %
*Statistiken för Gotlands län baseras på försäljningen av 74 bostadsrätter under september 2014 – november 2014. Tremånaderssiffran är en jämförelse med juni 2014 – augusti 2014, tolvmånaderssiffran med september 2013 – november 2013.

Prisstatistik VILLA – utveckling över 3 och 12 månader*
Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 1 % + 8 %
Gotlands län + 1 % + 11 %

*Statistiken för Gotlands län baseras på försäljningen av 82 villor september 2014 – november 2014. Tremånaderssiffran är en jämförelse med juni 2014 – augusti 2014, tolvmånaderssiffran med september 2013 – november 2013. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet).


För ytterligare information, kontakta:
Bernt Björkqvist, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Visby
Mail: bernt.visby@svenskfast.se
Mobil: 0705-43 61 83

Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Svensk Fastighetsförmedling har 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 160 franchisetagare. Under 2013 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling 29 500 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av 50 miljarder kronor.

2014 placerar sig återigen Svensk Fastighetsförmedling i toppskiktet med en fjärde plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I Sveriges bästa arbetsgivare är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare. 

Bifogade filer

PDF-dokument