Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Bra läge att köpa fritidshus enligt mäklarna

Enligt fastighetsmäklarna på Svensk Fastighetsförmedling är det nu en gynnsam tid att köpa fritidshus på den svenska bostadsmarknaden. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings mäklarpanel Bostadstutsikten där närmare 90% av de tillfrågade mäklarna svarade ja på frågan om det är ett bra läge att köpa fritidshus just nu.

Under pandemin och efterföljande år har den ökande populariteten av hemester lett till att fler och fler svenskar vill ha en egen fritidsbostad att koppla av i under helger och semestrar. Efter flera år av höga priser har fritidshusförsäljningen minskat och priserna sjunkit, detta kan förklaras av en övergripande nedgång på bostadsmarknaden, inflationen och de höga räntorna.

- Vi kan se att många avvaktar när det kommer till fritidshus, när det är tuffa tider går självklart permanent boendet först. Däremot ser vi i vissa delar av landet ett ökat intresse från köpare utanför Sverige, till exempel spekulanter från Tyskland, Nederländerna och Polen som letar efter fritidshus i Sverige, säger Erik Wikander, vice vd Svensk Fastighetsförmedling.

Utbudet av fritidshus tros också öka då många hushåll är pressade av räntehöjningarna och man behöver skära ned på lyxtillgångar, vilket ger fler valmöjligheter för de som är intresserade av att köpa en fritidsbostad.

-Har man utrymme i ekonomi kan det vara ett bra läge att köpa fritidshus då det är köparens marknad nu. Det är inte samma tryck och konkurrens vilket medför möjlighet att köpa ett fritidshus till lägre pris än tidigare och göra en bra affär, även om det finns färre ute till försäljning än tidigare, säger Erik Wikander, vice vd Svensk Fastighetsförmedling.

Enligt fastighetsmäklarna är detta en bra tid att förverkliga sin fritidshusdröm för de som är villiga att investera. Priserna förväntas fortsätta att vara på en lägre nivå under de närmaste månaderna, vilket ger köpare en bra chans att göra en lönsam investering i en fritidsbostad. Enligt Svensk Mäklarstatistik är det också endast priserna för fritidshus som fortsätter att sjunka.

- Den svenska fritidshusmarknaden har genomgått en förändring under det senaste året, det kan vi också se på rapporterna från Svensk Mäklarstatistik där försäljningen av fritidshus har minskat med 30% de senaste 12 månaderna och detta kommer att påverka prisnivån framåt som hittills gått ned 3% på 12 månader vilket kan tyckas lite jämfört med villor och bostadsrätter. Och det är framförallt drivet av att många potentiella säljare väljer och sväljer en högre kostnad, istället för att sälja just nu, säger Erik Wikander, vice vd Svensk Fastighetsförmedling.

Tips när du ska köpa fritidshus

1. Kolla skicket, behövs det renovering – alltid bra att göra en besiktning

2. Hur är uppvärmningen - energikälla?

3.Är det åretruntvatten, eller endast sommarvatten?

4. Hur är “pendlingen” dit? De flesta vill ha fritidshus inom 1-2 timmars resa från hemmet för att det ska fungera.

Tips när du ska sälja fritidshus

1. Lyft fram de verkliga kvaliteterna, inte bara med bostaden, utan även med området, transporter osv.

2. Om det primärt är ett sommarhus, ta bilder under sommaren, så fulla potentialen visas

3. Säkerställ ytskick – ett bra och snyggt skick ger villigare budgivare.

4. Utgå från en rimlig prisnivå baserad på dagens marknad.


Fråga: Är det läge att köpa fritidshus just nu?

Om Bostadsutsikten   
Bostadsutsikten är Svensk Fastighetsförmedlingen egen mäklarpanel. Det är en webbenkät som med jämna mellanrum skickas till Svensk Fastighetsförmedlings drygt 800 mäklare runt om i landet. Enkäten genomfördes 19 april till 28 april 2023.   

  

Ämnen

Kategorier


Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. 2021 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling nästan 32 000 bostäder till ett värde av cirka 87 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Kontakter

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Kaisa Lundberg

Kaisa Lundberg

Presskontakt PR & Communications Specialist 070-7898821
Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01

Vi skapar hållbara boendeliv

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. Under 2023 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 20 000 bostäder till ett värde av 51 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling

Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige