Gå direkt till innehåll
De flesta bostäder säljs för utgångspriset – nu möts köpare och säljare

Pressmeddelande -

De flesta bostäder säljs för utgångspriset – nu möts köpare och säljare

Efter flera år med skenande budgivningar landar nu majoriteten av bostadsförsäljningarna nära utgångspriset enligt Svensk Fastighetsförmedlings mäklarpanel Bostadsutsikten. Efter en trög bostadsmarknad de senaste två åren verkar nu säljare och köpare ha funnit varandra. Drygt 60% av mäklarna anser slutpriset vid försäljning blir samma jämfört med utgångspriset.   

Svensk Fastighetsförmedlings mäklare runt om i landet fick frågan ”Hur ser du generellt att slutpriset blir nu jämfört med utgångspriset?” Majoriteten (drygt 60%) svarade att det blir samma. Resultatet tyder på att en balans är nådd och säljare och köpare har lättare att hitta varandra efter en lång tid av olika förväntningar på prisbilden. 21% av fastighetsmäklarna svarar att slutpriset har minskat och ca 18% att det har ökat i relation till utgångspriset vilket återspeglar att det finns en viss variation mellan objekt, beroende på skick och läge, och även vart geografiskt det befinner sig i landet.

- Många mäklare ser just nu ett ökat intresse på visningar och en minskning av försäljningstiden av bostäder. På allt fler ställen har också budgivningarna kommit i gång igen och vi ser under senaste månaderna en mindre prisuppgång som först tog fart i Stockholms innerstad och nu har spridit sig till Stor-Stockholm och Stor-Göteborg, där utvecklingen i resten av landet lär följa med framöver, säger Erik Wikander, vice VD Svensk Fastighetsförmedling

- Vi förväntar oss framåt en tämligen stabil prisbild som dock kan variera något på månadsbasis. Det finns kanske en förhoppning hos många om snabba prisökningar, men ekonomin har inte i dagsläget de nödvändiga förutsättningarna för det. Även om inflationen sjunker och räntesänkningar genomförs, är såväl boende- som levnadskostnaderna nu betydligt högre än de var före pandemin, säger Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling.

En kommande räntesänkning är dock en viktig signal för bostadsmarknaden enligt Erik Wikander.

- Att Riksbanken nästa vecka lever upp till den förväntade räntesänkningen är viktigt, kanske framförallt psykologiskt, för hela branschen och alla de tusentals människor som både vill, och utifrån förändrade livssituationer behöver, byta boende. En räntesänkning i maj skulle ge marknaden ytterligare en skjuts då fler skulle våga ta steget mot ett nytt boende, menar Erik.

Om Bostadsutsikten 

Bostadsutsikten är Svensk Fastighetsförmedlingen egen mäklarpanel. Det är en webbenkät som med jämna mellanrum skickas till Svensk Fastighetsförmedlings drygt 800 mäklare runt om i landet. Enkäten genomfördes i april 2024.

   Ämnen

   Kategorier


   Om Svensk Fastighetsförmedling
   Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Det innebär att vi kanta tillvara på våra kunders intressen helt utan påverkan från banker eller försäkringsbolag. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 bobutiker och 1 200 medarbetare runtom i hela landet. Bobutikerna drivs av kedjans 200 delägare och flera år i rad har företaget utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Under 2023 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 20 000 bostäder till ett värde av 51 miljarder kronor. I över 80 år har vi fått folk att känna sig hemma, vilket faktiskt gör oss till landets äldsta mäklarkedja.

   Kontakter

   Henrik Freudenthal

   Henrik Freudenthal

   Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
   Erik Wikander

   Erik Wikander

   Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
   Kaisa Lundberg

   Kaisa Lundberg

   Presskontakt PR & Communications Specialist 070-7898821

   Vi skapar hållbara boendeliv

   Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. Under 2023 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 20 000 bostäder till ett värde av 51 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

   Svensk Fastighetsförmedling
   Vasagatan 28
   11120 Stockholm
   Sverige