Gå direkt till innehåll
Vinnarbidraget i fototävlingen Grannar emellan. Fotograf: Bengt Kallenberg
Vinnarbidraget i fototävlingen Grannar emellan. Fotograf: Bengt Kallenberg

Pressmeddelande -

Grannrelationer gör skillnad i livet

Nu har en vinnare och finalister utsetts i fototävlingen Grannar emellan, som startades som ett initiativ för att uppmärksamma de positiva effekterna med grannrelationer. Bakom tävlingen står Svensk Fastighetsförmedling i samarbete med fotografen och filmaren Mattias Klum. Bakgrunden till tävlingen är en undersökning som visar att svenskar blir allt sämre på att ha kontakt med sina grannar, trots att det gör att vi mår bättre, känner oss tryggare och mindre ensamma.

Fototävlingen som ägde rum på Instagram hade som mål att få människor att dela med sig av det allra bästa med sina grannar och bostadsområden, för att på så vis vara en positiv kraft för gemenskap. Bidrag från hela Sverige delades och en jury beståendes av Mattias Klum och teamet från Svensk Fastighetsförmedling utsåg fem finalister varav en vinnare.

- Väldigt roligt att se alla bidrag som har kommit in, många fina tolkningar i olika stilar där bidragen från våra finalister verkligen har lyckats fånga känslan grannar emellan. Att bygga grannrelationer kan kräva lite mod och alla behöver inte bli bästa vänner eller kompisar för livet men en respektfull och vänlig grannsämja är guld värd och göra livet lättare, säkrare och roligare, säger Mattias Klum.

  Enligt Jennie Skogsborn Missuna, CXO på Svensk Fastighetsförmedling har vi genom tävlingen fått ta del av många fina exempel på grannrelationer och de positiva effekterna de medför.

  - Ett boende är så mycket mer än själva bostaden, det är hela ens närområde och det är tydligt att grannrelationer är något som behövs för vår trivsel och trygghet. Nu efter pandemin har relationen till grannar tagit ett kliv bakåt och gått tillbaka till gamla vanor. Därför är det fint att få dela goda exempel från tävlingen för att inspirera och uppmuntra till kontakt mellan grannar, säger Jennie.

   Finalisterna i tävlingen är alla eniga om betydelsen av grannrelationer både för både välmående och trygghet. För vinnaren Bengt Kallenberg, boende på Öland och i Stockholm, betyder grannarna just trygghet, hjälpsamhet, stöd, sociala kontakter, umgänge och en känsla av samhörighet.

   - Genom grannarna, både i stan och på landet kan jag få lite koll på vad som händer i området och det känns tryggt. Det kan också vara en ny person som flyttar in som man har en del gemensamt med och som kan visa sig bli en vän. I staden betyder det att det finns personer i närheten som gör att det hela tiden händer något, det är mer rörelse och aktivitet än på landet, säger Bengt Kallenberg.

    Finalisten Anna Forsström från Huddinge tycker att det är väldigt viktigt med goda grannrelationer, det skapar främst en trygghet men bidrar också till roliga inslag i vardagen. En liten pratstund eller bara ett glatt ”god morgon” kan bidra mycket till hur man trivs i sitt område. Vissa grannar hälsar man bara på, medan andra äter man middag med regelbundet, hämtar varandras barn från förskolan och kanske rent av förblir vänner för livet.

    Mattias Klums motivering till vinnaren Bengt Kallenbergs bidrag:
    ”Vinnarbilden som är tagen av Bengt Kallenberg (kallenbergfoto) är fint komponerad med bra linjer. Bilden som visar mötet mellan två grannar har en härlig energi som både är varm och inbjudande. Att fotografen valt att arbeta i svartvitt gör att fotografiet känns tidlöst.”

     Om tävlingen och undersökningen

     Tävlingen #grannaremellan #mingrannbild är ett initiativ kopplat till Svensk Fastighetsförmedlings långsiktiga engagemang i frågan om att möjliggöra social gemenskap i Sveriges grannskap. Genom insiktsarbete som detta, och initiativ på både lokal och nationell nivå gentemot det privata, och det offentliga, är målet att öka tryggheten i samhället och minska ensamheten bland befolkningen.

     En riksrepresentativ undersökning gjordes med 1000 respondenter från den svenska allmänheten under september 2023, av Nepa.

     Relaterade länkar

     Ämnen

     Kategorier


     Om Svensk Fastighetsförmedling
     Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Det innebär att vi kanta tillvara på våra kunders intressen helt utan påverkan från banker eller försäkringsbolag. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 bobutiker och 1 200 medarbetare runtom i hela landet. Bobutikerna drivs av kedjans 200 delägare och flera år i rad har företaget utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Under 2023 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 20 000 bostäder till ett värde av 51 miljarder kronor. I över 80 år har vi fått folk att känna sig hemma, vilket faktiskt gör oss till landets äldsta mäklarkedja.

     Kontakter

     Henrik Freudenthal

     Henrik Freudenthal

     Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
     Kaisa Lundberg

     Kaisa Lundberg

     Presskontakt PR & Communications Specialist 070-7898821
     Jennie Skogsborn Missuna

     Jennie Skogsborn Missuna

     Presskontakt CXO 073-152 46 50

     Relaterat innehåll

     Vi skapar hållbara boendeliv

     Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. Under 2023 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 20 000 bostäder till ett värde av 51 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

     Svensk Fastighetsförmedling
     Vasagatan 28
     11120 Stockholm
     Sverige