Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Grannar gör oss glada - ändå undviker vi dem - Ny undersökning visar att 7 av 10 umgås sällan eller aldrig med sina grannar

En färsk undersökning genomförd av Svensk Fastighetsförmedling i samarbete med Nepa visar att 7 av 10 svenskar sällan eller aldrig umgås med de människor som bor allra närmast dem, trots att majoriteten uppger att grannrelationer har en positiv inverkan på deras välbefinnande och glädje.

Undersökningen visar också att hela 40% av svenskarna känner sig ensamma ibland eller ofta. Allra ensammast känner sig de som bor i större städer* i åldrarna 31–44 år. Samtidigt som många upplever ensamhet anger de tillfrågade att grannar har ett positivt inflytande på deras välmående. 6 av 10 anser att grannar påverkar välbefinnandet mycket positivt eller positivt och allra gladast blir de på landsbygden av sina grannar. Trots detta svarar de flesta (närmare 70%) att de sällan eller aldrig umgås med sina grannar. Sämst på att umgås grannar emellan är man i mindre städer*. När man väl interagerar med sina grannar är det oftast (40%) i gemensamma utrymmen så som trapphus, innergårdar eller till exempel grönområden.

  • Vi ser en förändring i beteendet mellan grannar. Under pandemin ställde vi upp och hjälpte våra grannar med alltifrån praktiska sysslor till matinköp men nu verkar tyvärr relationen till grannar ha tagit ett kliv bakåt. Ett boende är så mycket mer än själva bostaden, det är hela ens närområde och det är tydligt att grannrelationer är något som behövs för vår trivsel och trygghet, säger Jennie Skogsborn Missuna, CXO Svensk Fastighetsförmedling.

  • När vi fick se resultatet kände vi att vi vill göra något för att öka den sociala gemenskapen och därför startar vi nu ett upprop på Instagram under #grannaremellan för att uppmana alla att säga hej till sina grannar och dela med sig av positiva grannrelationer och hur de umgås där de bor. Vi som fastighetsförmedlare är ofta den första kontakten till ett nytt bostadsområde och vi hoppas att med ett gemensamt engagemang kunna bidra till att minska den upplevda ensamheten och också öka trivseln i våra grannskap, säger Jennie Skogsborn Missuna, CXO Svensk Fastighetsförmedling.

*Större stad: Fler än 50 000 invånare exklusive Stockholm, Göteborg, Malmö
*Mindre stad: Färre än 20 000 invånare


Om undersökningen och uppropet

En riksrepresentativ undersökning gjordes med 1000 respondenter från den svenska allmänheten under september 2023, av Nepa.

Uppropet #grannaremellan är ett initiativ kopplat till Svensk Fastighetsförmedlings långsiktiga engagemang i frågan om att möjliggöra social gemenskap i Sveriges grannskap. Genom insiktsarbete som detta, och initiativ på både lokal och nationell nivå gentemot det privata, och det offentliga, är målet att öka tryggheten i samhället och minska ensamheten bland befolkningen.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. 2021 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling nästan 32 000 bostäder till ett värde av cirka 87 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Kontakter

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Kaisa Lundberg

Kaisa Lundberg

Presskontakt PR & Communications Specialist 070-7898821
Jennie Skogsborn Missuna

Jennie Skogsborn Missuna

Presskontakt CXO 073-152 46 50

Relaterat innehåll

Vi skapar hållbara boendeliv

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. Under 2023 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 20 000 bostäder till ett värde av 51 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige