Gå direkt till innehåll
Mattias Klum tolkar grannskap (fotograf: Jean Lapin)
Mattias Klum tolkar grannskap (fotograf: Jean Lapin)

Pressmeddelande -

Mattias Klum tolkar livet mellan husen för att uppmärksamma positiva effekter av grannrelationer

Svenskar blir allt sämre på att ha kontakt med sina grannar trots att vi mår bättre, känner oss tryggare och mindre ensamma om vi har en relation till dem vi delar bostadsområde med. För att uppmärksamma de positiva effekterna av grannrelationer och bidra till en ökad social gemenskap och trygghet i våra grannskap startar Svensk Fastighetsförmedling nu ett upprop och en fototävling tillsammans med fotografen och filmaren Mattias Klum.

Den ökande oron och otryggheten i samhället trappas upp. En oro för ökad grov kriminalitet, oro inför världsläget och ekonomin och en uppgivenhet inför framtiden. Många upplever också i allt större utsträckning att de inte är en del av sina närområden. En undersökning av Svensk Fastighetsförmedling visar att allt fler känner sig både otrygga och ensamma men att en del av lösningen är att hitta tillbaka till goda grannskap, en känsla av tillhörighet och en trygghet i att veta att människor ser dig och kan hjälpa dig eller bara dela vardagen i små interaktioner där ett hej gör skillnad. Nu startar man tillsammans med den internationellt erkända fotografen och filmaren Mattias Klum ett upprop och en fototävling för att uppmärksamma de positiva effekterna av grannrelationer i hopp om att bidra till en ökad trygghet och social gemenskap.

- Just nu känns verkligheten rätt mörk och då är hemmet och tryggheten otroligt viktig. Kan vi alla bidra till att ljusa upp den i det lilla med ett enkelt hej vore det fantastiskt. Jag som person är nog ganska nyfiken och social, för mig är det lättare att vinka och säga hej än att inte göra det. Som granne och som boende i ett bostadshus eller villa är ju grannarna alltid en potentiell källa till trygghet, vänlighet och vänskap. Det kräver nog bara lite mod. Alla behöver inte bli bästa vänner eller kompisar för livet men en respektfull och vänlig grannsämja är guld värd och göra livet lättare, säkrare och roligare, säger Mattias Klum.

Uppropet #grannaremellan uppmanar alla att säga hej till sin granne och dela en bild av sina grannrelationer eller sitt grannskap, vill man dessutom tävla om en heldagsworkshop med Mattias Klum lägger man till #mingrannbild. Tävlingen lanseras på Grannens dag den 31 oktober och pågår till den 31 januari. Tävlingsbidragen kommer också att bli en del av en utställning över olika grannskap i Sverige. Jennie Skogsborn Missuna, CXO på Svensk Fastighetsförmedling menar att man som fastighetsförmedling har en unik inblick i olika bostadsområden.

- Vi vet hur viktigt det är för individens hälsa och välmående och i slutändan för områden, städer och Sverige i stort, att vi kan trivas och känna oss trygga i vårt hem. Vi vet att hemmet är mer än bara det som ryms inom fyra väggar. Därför har vi initierat Grannar emellan där vi genom olika initiativ bidrar till ökad trivsel i våra grannskap genom att introducera nyinflyttade, ge verktyg för att skapa relationer och undersöka och informera kring fördelarna och möjligheterna med att göra något så enkelt som att hälsa på sin granne, Jennie Skogsborn Missuna, CXO på Svensk Fastighetsförmedling.

- Vi behöver bli bättre på att öppna upp och bjuda in till det sociala grannskapet, något som är så viktigt för den upplevda tryggheten och välmåendet. Och med hjälp av Mattias som också brinner för den här frågan hoppas vi på att kunna bidra, säger Jennie.

Relaterade länkar

Ämnen


Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. 2021 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling nästan 32 000 bostäder till ett värde av cirka 87 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Kontakter

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Kaisa Lundberg

Kaisa Lundberg

Presskontakt PR & Communications Specialist 070-7898821
Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
Liza Nyberg

Liza Nyberg

Presskontakt VD 0763-010 904
Jörgen Lundgren

Jörgen Lundgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Umeå 070-374 82 28
Eddy Löjdkvist

Eddy Löjdkvist

Presskontakt Franchisetagare, Fastighetsmäklare 08-545 785 70
Anders Lundgren

Anders Lundgren

Presskontakt Franchisetagare och fastighetsmäklare Mölndal Villor och bostadsrätter i Göteborg/Mölndal 0709-629165
Jennie Skogsborn Missuna

Jennie Skogsborn Missuna

Presskontakt CXO 073-152 46 50

Relaterat innehåll

Vi skapar hållbara boendeliv

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. Under 2023 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 20 000 bostäder till ett värde av 51 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling

Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige