Följ Svensk Fastighetsförmedling

Kommentar Riksbanken: Räntesänkning ger stabil bostadsmarknad

Pressmeddelande   •   Feb 11, 2009 09:40 CET

Dagens besked att Riksbanken återigen sänker reporäntan kommer troligen att ge positiva återverkningar på bostads­marknaden. Trots lågkonjunktur och osäkerhet om framtiden resulterade redan den förra räntesänkningen i en försiktig optimism bland bostadsspekulanterna, enligt Svensk Fastighetsförmedling.

De allt lägre räntorna har på senare tid gjort det betydligt billigare att bo för de låntagare som har rörliga lån. Detta tillsammans med det nya jobbskatteavdraget och lägre pris på bland annat bensin gör att bostadsägare med jobb i dag har mer pengar att röra sig med än för ett år sedan.

De lägre bostadspriserna gör nu att många tar chansen att byta upp sig till ett boende som man tidigare inte hade råd med. Även antalet spekulanter som bor i hyresrätt har ökat på visningarna.

- Efter Riksbankens rekordsänkning i december såg vi tydligt att bostads­marknaden började röra på sig igen och under januari har vi haft fler avslut jämfört med samma månad 2008. Sannolikt kommer vi nu att få se en stabilare bostadsmarknad jämfört med i höstas. Detta bekräftas också av Mäklarstatistik som presenterades tidigare i dag och där statistiken visar på ökande priser. Prisutvecklingen framöver är svår att förutsäga men vi tror på en mer differentierad utveckling än tidigare där läge och skick blir allt viktigare för bostadens slutpris. Även geografiskt kommer vi att ha en differentierad prisutveckling sett till hur konjunktur och varsel drabbar olika delar av landet, säger Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

För ytterligare information och kommentarer kontakta:
Niclas Strahner, presschef, Svensk Fastighetsförmedling
Telefon: 08-505358 28
E-post: niclas.strahner@svenskfast.se www.svenskfast.se

Om Svensk Fastighetsförmedling
Svensk Fastighetsförmedling är en fastighetsmäklarkedja som ingår i bank- och finanskoncernen DnB NOR. Kedjan har idag över 1 000 medarbetare fördelade på cirka 210 kontor runt om i Sverige. Svensk Fastighetsförmedling förmedlande drygt 27 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 37,1 miljarder kronor under 2008. Läs mer på