Följ Svensk Fastighetsförmedling

Mäklare i Visby: ”Full fart på Gotlands bostadsmarknad”

Pressmeddelande   •   Okt 14, 2016 11:00 CEST

Bostadspriserna på Gotland fortsätter uppåt och det är främst priserna på villor som ökat. Uppgången ligger på hela 15 procent under året, det är den näst högsta prisökningen i hela landet. Genomsnittspriset för en villa är nu nästan 2,6 miljoner. Även bostadsrättpriserna har stigit och visar en ökning med 2 procent under det gångna året. Priset för en bostadsrätt ligger idag på cirka 1,9 miljoner kronor i genomsnitt. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling har tagit del av.

Svensk Fastighetsförmedlings lokala mäklare analyserar prisutvecklingen i länet:
– Många militär- och polistjänster har förflyttats till Gotland och det ökar intresset för bostäderna på ön. Det bidrar till att vi i dagsläget inte ser några indikationer på att marknaden kommer att svalna av. Dessutom kan man säga att Gotland i mångt och mycket är en förort till Stockholm. De kraftiga prisökningarna vi har sett i huvudstaden under de senaste åren gör att många tar med sig en liknande prisbild till ön. Det driver upp bostadspriserna och bidrar till ett högt tempo på den gotländska bostadsmarknaden, säger Bernt Björkqvist, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Visby.

– I juni märkte vi en tydlig dipp på bostadsmarknaden, vilket till stor del berodde på att semestertiderna sammanföll med både Brexit och införandet av amorteringskravet. Många väntade då med sina bostadsaffärer för att se vad som skulle hända framöver, men nu har marknaden återhämtat sig och det är full fart på nytt, säger Bernt Björkqvist, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Visby.

Prisstatistik BOSTADSRÄTT

3 månader 12 månader Medelpris
Riket + 3 % + 7 % 2 351 000 kr
Gotlands län + 2 % + 2 % 1 935 000 kr
Prisstatistik VILLA
3 månader 12 månader Medelpris
Riket + 1 % + 10 % 2 777 000 kr
Gotlands län + 3 % + 15 % 2 596 000 kr


Om statistiken
Priserna på bostadsrätter i Gotlands län baseras på försäljningen av 175 bostadsrätter under juli 2016 – september 2016. Tremånaderssiffran är en jämförelse med april 2016 – juni 2016, tolvmånaderssiffran med juli 2015 – september 2015. Medelpriset är beräknat på överlåtelser gjorda under juli 2016 till och med september 2016.

Priserna på villor i Gotlands län baseras på försäljningen av 107 villor under juli 2016 – september 2016. Tremånaderssiffran är en jämförelse medapril 2016 – juni 2016, tolvmånaderssiffran med juli 2015 – september 2015. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset för en villa är beräknat på överlåtelser gjorda under juli 2016 – september 2016. Rikssiffrorna för villor och bostadsrätter beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket.

För ytterligare information, kontakta:
Bernt Björkqvist, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Visby
Mail: bernt.visby@svenskfast.se
Mobil: 0705 - 43 61 83
www.svenskfast.se/visby

Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Om Svensk Mäklarstatistik AB
Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Siffrorna baseras på cirka 80 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Vi kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av Hemnet HNS AB som i sin tur ägs av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Om Svensk Fastighetsförmedling
Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Det innebär att vi kan ta tillvara på våra kunders intressen helt utan påverkan från banker eller försäkringsbolag. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 bobutiker och 1 200 medarbetare runtom i hela landet. Bobutikerna drivs av kedjans 200 delägare och flera år i rad har företaget utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Under 2015 slog Svensk Fastighetsförmedling rekord i både omsättning och antal sålda bostäder när kedjan förmedlade 32 500 bostäder till ett värde av 65 miljarder kronor. Sedan 1937 har vi fått folk att känna sig hemma, vilket faktiskt gör oss till landets äldsta mäklarkedja. Det hade vi inte varit utan nöjda kunder. 2016 prisades vi för Bäst på Service i ServiceScore. Svensk Fastighetsförmedling – mäklaren med koll på läget.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.