Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Rekordmarknad där villaägarna är de stora vinnarna

Utvecklingen på bostadsmarknaden har de senaste tolv månaderna gått spikrakt uppåt på de flesta håll i landet. Maj var inget undantag där priserna fortsatte till nya rekordnivåer, för villor är ökningen i landet nu hela 20 procent, medan bostadsrättspriserna gått upp med 13 procent.

– Vi ser exceptionella prisnivåer på många håll i landet, i Jämtland har villapriserna det senaste året ökat med 32,8 procent och i Värmland har bostadsrätterna gått upp med 35,1 procent. Trots det ser vi ingen avmattning utan ett fortsatt stort intresse för framförallt villor, fritidshus inför sommaren, säger Liza Nyberg, vd för Svensk Fastighetsförmedling.

BOSTADSRÄTTER

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris (kr/kvm)

Riket

+ 1%

+ 3%

+ 13%

45 227

VILLOR

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris

Riket

+ 2%

+ 7%

+ 20%

4 285 000

Stockholm – Något lugnare period väntas

Under maj steg priserna på villor i Stockholm med två procent, för bostadsrätter var siffrorna en procent i centrala Stockholm samtidigt som priserna stod stilla i Stor-Stockholm. Efter det senaste årets rejäla ökningar tror Angelica Hermansson, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling på Kungsholmen att läget nu är på väg att stabiliseras.

–Trots rekordnivåer ser vi att priserna i maj fortsätter uppåt med hög efterfrågan och ett bra utbud. Vi har den senaste tiden sett en liten avmattning vilket är normalt inför sommaren men jag tror också att det kan bero på att marknaden håller på att stabilisera sig något efter det senaste årets stora ökningar, säger Angelica Hermansson på Svensk Fastighetsförmedling på Kungsholmen.

BOSTADSRÄTTER

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris (kr/kvm)

Centrala Stockholm

+ 1%

+ 3%

+ 12%

104 310

Stor-Stockholm

± 0%

+ 2%

+ 12%

64 875

VILLOR

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris

Stor-Stockholm

+ 2%

+ 7%

+ 24%

7 443 000

Göteborg – Enorm efterfrågan

För både villor och bostadsrätter i Stor-Göteborg steg priserna under maj samtidigt som priset på bostadsrätter i centrala Göteborg var oförändrat. Efterfrågan är fortsatt stor där Anders Lundgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Mölndal inte ser några tecken på en förändrad situation under juni.

– Efterfrågan är enorm, vi ser ingen avmattning alls för tillfället. Utbudsmässigt såg vi i maj ett något större utbud på framförallt villor vilket vi tror fortsätter in i juni. Vad vi kan se är det ingen nedgång i sikte men däremot en eventuell dämpning av den kraftiga uppgången, säger Anders Lundgren fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Mölndal.

BOSTADSRÄTTER

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris (kr/kvm)

Centrala Göteborg

± 0%

+ 2%

+ 11%

67 629

Stor-Göteborg

+ 1%

+ 3%

+ 11%

49 778

VILLOR

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris

Stor-Göteborg

+ 2%

+ 7%

+ 19%

6 043 000

Malmö – rekordökning på bostadsrätter

Maj månad bjöd i Malmö på en prisuppgång på två procent för lägenheter i både centrala Malmö och Stor-Malmö vilket leder till en årsökning på över 20 procent, vilket är en nästintill dubbelt så stor ökning som både Stockholm och Göteborg haft det senaste året. Även villapriserna har ökat kraftigt det senaste året med hela 23 procent.

– De stora prisökningar vi sett i Malmö det senaste året hör ihop med att våra snittpriser är lägre men också att priserna blivit mer anpassade till en allt mer expansiv och attraktiv Öresundsregion. I nuläget ser vi ingen avmattning utan efterfrågan är fortsatt väldigt stor, säger Kasper Isgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling Malmö

BOSTADSRÄTTER

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris (kr/kvm)

Centrala Malmö

+ 2%

+ 8%

+ 21%

38 890

Stor-Malmö

+ 2%

+ 5%

+ 20%

36 532

VILLOR

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris

Stor-Malmö

+ 1%

+ 7%

+ 23%

5 644 000

Fritidshus – distansarbete ger förlängd säsong

Vårens ökade intresse för fritidshus visade inga tecken på avmattning under maj där priserna fortsatte uppåt.

– Min upplevelse är att efterfrågan på fritidshus är större än någonsin i år vilket delvis nog beror på att många även i år planerar en Sverigesommar eftersom osäkerheten kring utlandsresor fortfarande är stor, säger Liza Nyberg vd på Svensk Fastighetsförmedling.

FRITIDSHUS

12 mån

Medelpris

Riket

+ 15%

2 203 000

Fakta om Svensk Mäklarstatistik AB

Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Statistiken är framtagen av SCB - Statistiska Centralbyrån, på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik och baseras på över 95 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Vi kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Ämnen

Kategorier


Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Det innebär att vi kanta tillvara på våra kunders intressen helt utan påverkan från banker eller försäkringsbolag. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 bobutiker och 1 200 medarbetare runtom i hela landet. Bobutikerna drivs av kedjans 200 delägare och flera år i rad har företaget utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Under 2019 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 28 500 bostäder till ett värde av 63,4 miljarder kronor. I över 80 år har vi fått folk att känna sig hemma, vilket faktiskt gör oss till landets äldsta mäklarkedja. Det hade vi inte varit utan nöjda kunder. 2019 prisades vi för Bäst på Service i ServiceScore. Svensk Fastighetsförmedling – mäklaren med koll på läget sedan 1937.

Kontakter

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22

Om Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. 2021 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling nästan 32 000 bostäder till ett värde av cirka 87 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige