Pressmeddelande -
Studentbostadsindex visar: Här är Sveriges billigaste och dyraste studentstäder
Stockholm och Lund är Sveriges dyraste studentstäder, oavsett om man bor i hyres- eller bostadsrätt. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings Studentbostadsindex, där boende- och levnadskostnader i tio av landets studentstäder har kartlagts. Gävle är för andra året i rad billigast för studenter som bor i bostadsrätt medan Örebro är billigast för de som hyr sin lägenhet.
I Studentbostadsindex har Svensk Fastighetsförmedling kartlagt boende- och levnadskostnader i tio av Sveriges studentstäder. Totalsumman visar vad det kostar att bo i bostadsrätt respektive hyresrätt, samt priset på orten för ett antal typiska varor – exempelvis mat, busskort, kaffe samt inträde och öl på kårpuben. Totalsumman är en indikation på kostnadsnivån, inte en fullständig redogörelse för vad det kostar att bo och leva per månad på orten.
I landets största och dyraste studentstad, Stockholm, hamnar boende- och levnadskostnader för en student som bor i bostadsrätt på totalt 6 367 kronor (7 477 kronor vid boende i hyresrätt). Näst dyrast är Lund, där är siffran 5 459 (6 836 kronor för hyresrätt). Uppsala är den tredje dyraste studentstaden för boende i bostadsrätt. Där är motsvarande kostnad 5 383 kronor (6 144 kronor för hyresrätt).
– Trots att priset på ettor har ökat det senaste året, är det intressant att se att man kan spara hundralappar varje månad på att köpa sitt boende istället för att hyra. Största skälet till det är förmodligen den låga räntan. Ser man ur ett historiskt perspektiv så har det i stort sett alltid lönat sig att köpa sin bostad, säger Peeter Pütsep, VD på Svensk Fastighetsförmedling.
Precis som i fjol är Gävle den billigaste staden för studenter som bor i bostadsrätt. Boende- och levnadskostnader för en student som bor i bostadsrätt hamnar där på 4 329 kronor (5 338 kronor vid boende i hyresrätt). Näst billigast är det i Karlstad med en totalkostnad på 4 480 kronor (6 037 kronor för hyresrätt) och på tredjeplats hamnar Örebro med en kostnad på 4 564 kronor för en student i bostadsrätt. Örebro är dock den billigaste staden för en student som bor i hyresrätt. Där är den totala kostnaden 5 102 kronor.
Två vanliga utgifter för studenterna är kaffe och medlemskap i kåren. Kaffet är billigast i Umeå och Örebro. Där kostar en liten kopp endast åtta kronor på skolområdet. Mest kostar kaffet i Linköping, där får studenterna betala hela 22 kronor för en liten kopp. Lund har den dyraste kåravgiften, där kostar det 500 kronor per år att vara medlem. Billigast är det i Uppsala där motsvarande kostnad är 90 kronor.
Om Studentbostadsindex:
Studentbostadsindex är en kartläggning som har genomförts av Svensk Fastighetsförmedling under januari 2013. Kostnaden för en hyreslägenhet i kartläggningen baseras på kvadratmeterhyra för studentlägenheter (1 rum och kök) i respektive stad. Siffrorna är hämtade från ett bostadsbolag i respektive stad. Siffrorna baseras på snitthyra av lediga ettor på respektive bostadsbolags hemsida och informationen har inhämtats vid två separata tillfällen, december 2012 och januari 2013. Där inga lediga lägenheter visats på bostadsbolagets hemsida har snitthyran beräknats på ettor i slumpvis utvalda områden. Kostnaden för en bostadsrätt på 30 kvm baseras på 2012 års snittpriser för 1 RoK framtagna av Svensk Mäklarstatistik. I kartläggningen har 15 procent i kontantinsats samt jämkning (30 procent av räntekostnaden) räknats bort. I beräkningen av boendekostnader för bostadsrätter har en genomsnittlig månadsavgift om 1500 kronor använts. Denna summa baseras på uppgifter från SCB:s senaste intäkts- och kostnadsundersökning för flerbostadshus (2011). Räntesatsen (3 procent) baseras på SEB:s bolåneränta med 3 månaders bindningstid från den 29/1. Halmstad och Växjö har exkluderats ur undersökningen då det under 2012 var för få sålda objekt på respektive ort. Endast studentorter med fler än 50 genomförda försäljningar under året har kvalificerat sig för att medverka i undersökningen. Dessutom har Svensk Fastighetsförmedling gått igenom de vanligaste levnadskostnaderna för en student vilket inkluderar: matkasse (PROs definition), busskort, kåravgift, lunch, kaffe, öl och inträde på krogen.
För fullständig lista, se tabell nedan.
För ytterligare information och kommentarer kontakta:
Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling.
Telefon: 070-298 38 01.
E-post: bessie.wedholm@svenskfast.se.
Se bifogad pdf för Topplista – Sveriges billigaste studentstad (levnadskostnad samt boendekostnad).
Kategorier
Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i bank- och finanskoncernen DNB. Kedjan har idag 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 160 franchisetagare. Under 2012 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling drygt 28 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 44 miljarder kronor.
År 2012 mottog Svensk Fastighetsförmedling utmärkelsen Sveriges bästa arbetsgivare i employer branding-företaget Universums årliga undersökning. I Sveriges bästa arbetsgivare är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare. Läs mer på svenskfast.se.