Pressmeddelande -
Trendrapporten 2013 visar: Hallänningarnas boende: en trygg plats för sig och sin familj
Hallänningarnas fredagsmys sker sannolikt framför TV:n i vardagsrummet. På frågan om vilket rum och vilken teknikpryl som hallänningarna håller allra kärast, svarar nämligen majoriteten vardagsrummet och TV:n. Vem det är som dammsuger upp smulorna dagen efter? Huset självt, i alla fall om hallänningarna får sia om framtiden. Detta och mycket mer visa Trendrapporten 2013 från Svensk Fastighetsförmedling.
För andra året i rad presenterar Svensk Fastighetsförmedling Trendrapporten, en rapport där svenskarna ger sin syn på framtidens boende. 2 457 personer har svarat på frågor inom fyra teman: boende, inredning, ekonomi och teknik. Resultatet har sedan analyserats av experter inom dessa områden. Undersökningen är nedbrytbar på tio län, däribland Halland.
Trendrapporten visar att smart teknik som underlättar hushållsarbetet är något som tilltalar hallänningarna.
- Hela 73 procent skulle vilja ha ett hem som dammsuger sig självt
- 34 procent vill ha en garderob som stryker kläderna och var femte vill ha en säng som bäddas automatiskt
- Närmare var sjätte vill kunna ändra planlösningen med en knapptryckning
Hallänningarnas favoritrum i hemmet är vardagsrummet, det anger varannan. Därefter kommer köket som var fjärde föredrar, följt av sovrummet med nio procent. Om hallänningarna ska beskriva känslan för sitt boende svarar hela 42 procent ”en trygg plats för mig och min familj”. Den andelen är överlägset högst om man jämför med övriga landet. 25 procent ser boendet som en plats där de kan få lugn och ro.
När hallänningarna får svara på frågan om vilken teknikpryl som de värdesätter allra högst i hemmet svarar hela 76 procent TV:n. Men trots att så många väljer den traditionella TV:n som hemmets viktigaste pryl så är hallänningarna nytänkande när det kommer till teknik. Nykomlingen läsplattan är nämligen något som hela 18 procent av hallänningarna håller varmast om hjärtat. Den andelen är näst högst i landet.
Trendrapporten visar också att var femte hallänning kan tänka sig att flytta för att få mer boende för pengarna. Motsvarande andel för hela landet är var fjärde. Men trots att så pass många hallänningar är beredda att pendla för att få mer boende för pengarna vill endast sex procent pendla över elva mil per dag. Den andelen är näst lägst sett till hela riket. Endast dalmasarna vill pendla kortare sträcka.
– Hallänningarna verkar inte vara sena med att haka på nya tekniktrender. Att närmare var femte person i Halland värdesätter läsplattan högst bland sina teknikprylar är, enligt mig, ett tecken på det. Om man ska tyda resultatet i Trendrapporten verkar även många hallänningar vara nöjda med sitt boende, eftersom få känner behovet att flytta bort från centralorten för att få mer boende för pengarna. Att bo i en mindre stad och pendla till arbetet i en större har säkerligen både för- och nackdelar, personligen skulle det behövas något väldigt speciellt för att jag skulle vara beredd att pendla över elva mil om dagen, säger Pugh Rengensjö, franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Halmstad.
Andra exempel på intressanta fakta i Trendrapporten 2013:
- Närmare hälften av hallänningarna uppger att den ekonomiska oron inte har påverkat deras boendeekonomi
- Fyra av tio sparar pengarna som blir över sedan bolåneräntan har sjunkit. 20 procent amorterar för pengarna
- Vardagsrummet är den plats i hemmet där hallänningarna kommer att göra flest investeringar den närmaste tiden, det uppger 20 procent
- 64 procent av hallänningarna uppger att de kan tänka sig att investera i miljömedvetna materialval och långsiktiga möbelval i framtiden
- Varannan hallänning är öppen för att byta ut alla glödlampor i hemmet till LED-lampor
- 24 procent kan tänka sig att byta ut sina vitvaror till energiklass A
För ytterligare information och ett komplett exemplar av Trendrapporten, kontakta:
Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling
Telefon: 0702 98 38 01
E-post: bessie.wedholm@svenskfast.se
Pugh Rengensjö, franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Halmstad
Telefon: 0706 35 94 9
5E-post: pugh.halmstad@svenskfast.se
Klicka här för att läsa mer om Trendrapporten samt ladda ner den i pdf.
Följ oss gärna på: www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram @svenskfast
Om Trendrapporten
Trendrapporten 2013 baseras på resultatet från en statistiskt säkerställd undersökning som har genomförts av undersökningsföretaget NORM (Norm Research & Consulting AB) på uppdrag av Svensk Fastighetsförmedling. Undersökningen genomfördes online, via en så kallad accesspanel, i februari 2013. Urvalsramen för respondenterna är boende i Sverige mellan 18 och 65 år.
I undersökningen efterfrågades bakgrundsvariablerna ålder, kön, län och boendeform. Siffrorna på riksnivå baseras på 1007 intervjuer fördelat över hela Sverige. För att säkerställa att basen av respondenter i de respektive länen är riksrepresentativ har vi valt att öka antalet intervjuer i de län som vi ville lyfta fram lite extra i rapporten. I länen Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland, Västerbotten, Jönköping, Halland, Örebro, Gävle och Dalarna har därför 2457 intervjuer genomförts. Anledningen till att dessa län valts ut beror på att de är Sveriges största län. Undantaget är att Uppsala strukits och ersatts med Västerbotten för att ge en bättre spridning över landet. Undersökningen är riksrepresentativ och representerar ett genomsnitt av befolkningen för de aktuella målgrupperna.
Ämnen
Kategorier
Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i bank- och finanskoncernen DNB. Kedjan har idag 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 160 franchisetagare. Under 2012 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling drygt 28 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 44 miljarder kronor.
År 2012 mottog Svensk Fastighetsförmedling utmärkelsen Sveriges bästa arbetsgivare i employer branding-företaget Universums årliga undersökning. I Sveriges bästa arbetsgivare är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare. Läs mer på svenskfast.se.