Pressmeddelande -
Ny undersökning: vi blir lyckligare och lugnare av att flytta
Bostadsmarknaden är rekordhet och fler bostäder såldes under 2020 än någonsin tidigare. Men bortom behov av större yta, nära till grönområden och ändrade livsplaner gömmer sig fler potentiella svar på varför vi flyttar mer än någonsin. En ny undersökning från Svensk Fastighetsförmedling visar nämligen att flytten gör oss både lyckligare och lugnare, men även mer förändringsbenägna.
Trenden är tydlig, svenskar flyttar allt oftare. År för år slås nya försäljningsrekord och i februari utkom SCB med statistik över att utflyttningen från storstäderna ökat. Men bortom budgivningar, söderläge och nära till grönområden finns aspekterna av flytten som ofta glöms bort i nyhetsrapporteringen, hur den påverkar oss. Undersökningen “Flyttbarometern” från Svensk Fastighetsförmedling visar att 79 procent upplever sig lyckligare efter sin senaste flytt, att 62 procent planerade in någon typ av förändring och att 32 procent kan tänka sig att flytta vart som helst i världen för kärleken.
– Vi har arbetat med flytten i snart 85 år och vet att den rymmer mycket mer än bara ett nytt boende. Därför lanserar vi nu konceptet flyttologi för att utforska hur flytten påverkar oss, bortom bolån och balkonger i söderlägen. Att vår undersökning dessutom visade att människor blir lyckligare av att flytta sammanfattar väldigt fint vad vi jobbar för, säger Liza Nyberg, VD Svensk Fastighetsförmedling.
I undersökningen framgår det att 62 procent planerade in någon typ av förändring i sitt liv i samband med sin senaste flytt där den vanligaste förändringen efter flytten var att man hade spenderat mer tid hemma (50 procent), gått ut mer i naturen (43 procent) och källsorterat mer (37 procent). Enligt Martin Oscarsson, psykolog och författare till boken Tio i tolv : En bok om att lyckas med nyårslöften, är flytten en passande tidpunkt att planera in den förändring man vill se i livet.
– Jag skulle vilja introducera ordet flyttlöfte till svenskarnas ordförråd. Precis som nyår är flytten en utmärkt tidpunkt för att ta tag i det där som man länge gått och funderat på. Man ska dock inte räkna med att förändring kommer av sig självt bara man flyttar - istället bör man fundera på varför man vill genomföra en förändring, formulera konkreta och mätbara flyttlöften med en deadline samt satsa på förändringar man själv verkligen känner för.
32 procent uppger att de kan tänka sig att flytta vart som helst i världen för kärleken, samtidigt uppger 58 procent att det bästa med att flytta ihop är med sin partner är billigare hushållskostnader. Kalle Norwald, socionom, terapeut och auktoriserad sexolog, menar att svenskar har en tendens att vara romantiska i teorin men väldigt rationella i praktiken.
– Jag vill lyfta ett varningens finger om man värdesätter romantik i relationen, det är en färskvara som behöver upprätthållas och kräver ansträngning. Att svenskar i så hög grad värdesätter de praktiska delarna av en relation behöver därför inte ses som något negativt utan är en viktig ingrediens för fungerande och lyckliga relationer.
Med det nyintroducerade begreppet “Flyttologi”, som definieras som “läran om flytten”, vill Svensk Fastighetsförmedling både visa hur svenskarna förhåller sig till flytten och samtidigt experter tolka våra svar. Medverkar i kampanjen gör Kalle Norwald, socionom, terapeut och auktoriserad sexolog, Manda Rydberg, beteendevetare och KBT-terapeut, Martin Oscarsson psykolog, och Stina Vickhoff, självutnämnd vett och etikett-expert. I konceptet ryms kategorierna flytt som nystart, flytt och kärlek, flyttlöften och vett och etikett. Mer information finns på svenskfast.se/flytta
Undersökningen visade bland annat att:
- 78% anger att de blivit lyckligare efter sin senaste flytt, bland personer med barn är siffran 85%
- 81% har blivit gladare efter sin senaste flytt och 75% upplever att de blivit lugnare
- 32% kan tänka sig att flytta vart som helst i världen för kärleken
- 58% anger att det bästa med att flytta ihop med sin partner är billigare hushållskostnader
- Det som stör svenskarna mest när det kommer till grannar är det 1. Ljudet av gräl (39%) 2. Renovering (33%) 3. Fest (31%)
Om undersökningen:
Undersökningen “Flyttbarometern” har genomförts i YouGov-panel på uppdrag av Svensk Fastighetsförmedling för att undersöka allmänhetens inställning till flytten. Målgruppen var den svenska allmänheten i åldrarna 18–74 år, dataunderlaget har riksrepresentativ fördelning på kön, åldersgrupper och boendeform. Totalt genomfördes 1 060 webbintervjuer under perioden 24 mars – 1 april 2021.
Ämnen
Kategorier
Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Det innebär att vi kanta tillvara på våra kunders intressen helt utan påverkan från banker eller försäkringsbolag. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 bobutiker och 1 200 medarbetare runtom i hela landet. Bobutikerna drivs av kedjans 200 delägare och flera år i rad har företaget utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Under 2019 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 28 500 bostäder till ett värde av 63,4 miljarder kronor. I över 80 år har vi fått folk att känna sig hemma, vilket faktiskt gör oss till landets äldsta mäklarkedja. Det hade vi inte varit utan nöjda kunder. 2019 prisades vi för Bäst på Service i ServiceScore. Svensk Fastighetsförmedling – mäklaren med koll på läget sedan 1937.