Gå direkt till innehåll
Fotograf Jonas Ingerstedt
Fotograf Jonas Ingerstedt

Pressmeddelande -

Gapet mellan grannar består – ”Om det är något Sverige misslyckas med är det att ta vara på grannpotentialen”

Svensk Fastighetsförmedlings årliga trendrapport slår fast att gapet mellan grannar består. Hela 6 av 10 möter bara sina grannar i förbifarten och ingen positiv utveckling har skett under året som gått. I vägen för sociala och hjälpsamma grannskap står en rädsla för pinsamhet och att vara till besvär. Men potentialen för starkare grannrelationer är stor och vägen dit är bara en hälsning bort, menar Jennie Skogsborn Missuna, CXO på Svensk Fastighetsförmedling.

Grannrelationer är mer är bara trevligt, de är också avgörande för hur väl vi trivs i våra hem. I Svensk Fastighetsförmedlings nya trendrapport framkommer att den viktigaste faktorn för att man ska trivas i sitt hem är trygghet, och 7 av 10 svarar att känslan av trygghet kan stärkas genom grannrelationer. Fler än hälften uppger även att de kan minska känslor av ensamhet och öka känslan av tillhörighet. Trots detta är det få som har kontakt med sina grannar idag. Rapporten visar att det svenska granngapet består – 6 av 10 kommer endast i kontakt med sina grannar när de går om varandra i bostadsområdet eller trapphuset.

– Det är tydligt att det finns en stor outnyttjad grannpotential. Genom mer kontakt med våra grannar kan ensamheten minska och trygghet öka. Allt börjar med ett enkelt hej, det är inte svårare än så, säger Jennie på Svensk Fastighetsförmedling.

Trots granngapet visar rapporten att viljan för hjälpsamma grannskap är stor. På frågan om vad man kan tänka sig att hjälpa en granne med – utöver de vanliga tjänsterna som att ta in posten eller vattna blommorna – svarar hela 7 av 10 att de skulle låna ut verktyg år en granne – men bara 3 av 10 gör det idag.

– Vi ser ett tydligt gap mellan människors inställning och handling när det gäller att hjälpa grannar. Det finns många individer som gärna hjälper sina grannar med både det ena och det andra om de bara får frågar. Exempelvis kan 3 av 10 till och med tänka sig att hålla en hemlighet åt en granne, säger Jennie.

Få tar dock första steget och det är rädsla och pinsamhet som sätter stopp. De främsta hindren för att be en granne om hjälp är att man inte vill störa eller vara till besvär (41%), eller att det känns obekvämt eftersom man inte känner varandra (20%).

– Kanske har det att göra med den svenska mentaliteten kring självständighet och respekt för andras privatliv. Jag minns att jag inte ville gör för mycket väsen av mig när jag var nyinflyttad. Sen började jag hälsa på alla jag mötte i trappen och en dag knackade en granne på min dörr, han skulle resa bort och ville att jag skulle få hans blomma i stället för att den skulle vissna. Det blev början på en lång vänskap och varför han valt att knackat på just min dörr berodde på att jag alltid hälsat när vi sågs. Tänk vad ett litet hej kan göra, avslutar Jennie.

Tre enkla tips på hur du kan ta vara på grannpotentialen utifrån de viktigaste egenskaperna människor söker hos en granne:

  1. Småprata – Våga prata med dina grannar, den allra viktigaste egenskapen som människor vill se hos en granne är en trevlig person som man kan småprata med (36%).
  2. Visa hänsyn – Även om ni stänger dörren om er så kanske ni delar tak eller trädgård med en granne, glöm inte bort att visa hänsyn, den näst mest eftertraktade egenskapen är en lugn granne (30%).
  3. Var hjälpsam – Står grannen med matkassar upp till öronen kan det vara läge att fråga om de behöver en hjälpande hand. En hjälpsam person som man kan lita på för att få hjälp är den tredje viktigaste egenskapen man söker hos sina grannar (17%).


Om rapporten
Rapporten har skrivits i samarbete med Prime & United Minds. En riksrepresentativ undersökning gjordes med 1136 respondenter från den svenska allmänheten under april 2024, av Nepa.


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Svensk Fastighetsförmedling
Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Det innebär att vi kanta tillvara på våra kunders intressen helt utan påverkan från banker eller försäkringsbolag. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 bobutiker och 1 200 medarbetare runtom i hela landet. Bobutikerna drivs av kedjans 200 delägare och flera år i rad har företaget utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Under 2023 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 20 000 bostäder till ett värde av 51 miljarder kronor. I över 80 år har vi fått folk att känna sig hemma, vilket faktiskt gör oss till landets äldsta mäklarkedja.

Kontakter

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Kaisa Lundberg

Kaisa Lundberg

Presskontakt PR & Communications Specialist 070-7898821
Jennie Skogsborn Missuna

Jennie Skogsborn Missuna

Presskontakt CXO 073-152 46 50

Vi skapar hållbara boendeliv

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. Under 2023 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 20 000 bostäder till ett värde av 51 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling

Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige